Vinkovci: Otvoreni peti Rimski dani, ove godine pod motom “Koliko Cezara treba da se osvoji Panonija? Barem tri!”

27.05.2017
rimski dani otvorenje
Share Button

Svečanim predstavljanjem sudionika programa otvoreni su peti Rimski dani u Vinkovcima – povijesno – kulturna manifestacija koja na ulicama grada na Bosutu prikazom autentičnih običaja i vještina starih Rimljana Vinkovce na kratko pretvara u pravo Rimsko Carstvo. Ovogodišnju organizaciju potpisuje TZ Grada Vinkovaca, Grad Vinkovci, Gradski muzej i tvrtka Promo Cibalae.

Peti Rimski dani svečano su otvoreni u središtu Vinkovaca, najstarijeg grada u Europi. – Moto ovogodišnjih Rimskih dana je “Koliko Cezara treba da se osvoji Panonija? Barem tri”. Radi se o činjenici da su Panoniju osvajala tri Cezara, odnosno dva Augusta i jedan Cezar te je bilo potrebno dosta vojne sile da se ona pokori do kraja – rekao je prigodom svečanog otvorenja kustos Gradskog muzeja Vinkovci, Hrvoje Vulić.

Oživljene rimske legende i ostali dijelovi povijesti oduševili su posjetitelje, posebice najmlađe, koji nisu skidali pogled s uprizorenih starih borbi. Ratnicima je zapljeskao i sam car. No, on ipak nije bio toliko oduševljen borcima, pokazavši im u jednom trenutku palac dolje. No, zato palac ide gore za pete Rimske dane i putovanje kroz povijest među gladijatore, legionare i careve. “Grad

odiše jednom poviješću, jednom bogatom poviješću grada Vinkovaca kada možemo vidjeti sve što se ovdje kroz gotovo 8 tisuća godina događalo”, rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika, Ivan Bosančić.

Cilj je u Vinkovce privući što više turista, u tome se i uspijeva – kažu u TZ Grada Vinkovaca, napominjući kako je za Rimske dane iz godine u godinu sve više zanimanja. Ove godine Rimski dani održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović.