Izložbom i koncertom obilježen 300. jubilej prvog pisanog spomena županjske Župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja

25.08.2017
zu 300g zupe izlozba
Share Button

Mnoštvo eksponata, od ruha do zapisa, svjedok su bogate povijesti Župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja, koje se zahvaljujući otvorenoj izložbi u Pastoralno-kulturnom središtu blaženog Alozija Stepinca mogu posjetiti svi zainteresirani građani. “Riječ je o izložbi koja predstavlja povijesni razvoj župe, a isto tako predstavlja jedno blago kroz brojne izloške, kao što su misno ruho, različiti tekstilni predmeti, crkvene pjesmarice, različita arhivska dokumentacija, a sve to može se vidjeti i na izložbi, ali i u katalogu koji su autori izložbe izdali”, pojasnila je Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber u Županji.

Na izložbi i pripremi kataloga radilo je 10-ak autora, kako bi na ovaj način dali svoj doprinos očuvanju povijesnog blaga svoje župe. Osim onog materijalnog, cilj je bio prikazati i crkvenu zajednicu i njenu vjeru kao živo blago, kaže Juzbašić. Povod ove velike izložbe također je velik – 300. jubilej prvog pisanog spomena župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja.

“Zapravo 1717. godine počeli su se voditi župne matice i izgrađena je prva crkva koja je bila posvećena Mučeništvu svetog Ivana Krstitelja. No, ono što čitamo prema spomenici, župa je i starija od 300 godina”, kaže Krunoslav Karas, župnik Župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja.

U početku su je vodili franjevci iz franjevačke provincije Bosne Srebrene, a potom ju preuzimaju dijacezanski svećenici Pečuške biskupije, otkriva dijelić bogate povijesti župnik Karas.

Veliki jubilej župe koja danas broji oko 5400 župljana, osim otvaranjem izložbe, proslavljen je i glazbenim događanjem, koncertom Marine Pletikose, Županjke koja danas živi i radi u Zagrebu, na Glazbenoj akademiji. Nastupom u Županji predstavila je i novoosnovani trio.Na repertoaru u kojem su uživali mnogobrojni Županjci bila su djela Beethovena, Rossinija i Cossetta, a osim trija, kao malo iznenađenje za publiku, s dvije pjesme nastupila je i Marinina kći Dora Pletikosa.