Na blagdan Svih svetih odana je počast nedužno ubijenima na Kumanovoj ciglani u Vinkovcima 1945. godine

01.11.2018
Kumanova ciglana
Share Button

Podno spomen obilježja žrtvama komunističkog režima kod Kumanove ciglane u Vinkovcima, izaslanstva Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, zapalila su svijeće i položila vijence u čast na sve nevino ubijene u travnju 1945. godine. Prema saznanjima, radi se o nedužno ubijenim ranjenicima, bolesnicima, pripadnicima domobranske, ustaške i njemačke vojske, koji su dovedeni iz zatvora na Kumanovu ciglanu pod okriljem noći, a koje su likvidirali pripadnici KNOJ-a – Korpusa narodne obrane Jugoslavije. Procjenjuje se kako je na Kumanovoj ciglani pogubljeno više od 200 osoba.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci i Udruga Vinkovački šokački rodovi.

”Tim ljudima treba odati priznanje, oni su pali i dali svoje živote zbog jednog bezumlja, uzurpacije vlasti, kad odajemo dužno poštovanje pokojnicima, za sve što su napravili za društvo u cjelini, zavrijeđuju i ovi ljudi da im odamo dužnu počast – istaknuo je Zlatko Virc, predsjednik Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci.