U Vinkovcima otvoreni 16. Pčelarski dani

15.03.2019
15032019 pcelarski dani 01.Sub.03
Share Button

Prosječna potrošnja meda po stanovniku, donedavno kilogram, prema nekim podacima, dostigla je sada već i dva kilograma. Sve je više onih koji cijene domaći proizvod – moglo se to čuti i od izlagača na 16. Pčelarskim danima.

Prosječno se u Hrvatskoj proizvede oko osam i pol tisuća tona meda, što zadovoljava hrvatske potrebe. No, ipak uvoz meda jedan je od problema s kojim se susreću hrvatski pčelari. Uvođenjem nacionalne staklenke za med, projekta Hrvatskog pčelarskog saveza i drugih mjera i akcija koje se provode uz suradnju Ministarstva poljoprivrede, doprinosi se prepoznatljivosti hrvatskog, kvalitetnog meda.

Pčelarski dani u Vinkovcima, koji bilježe preko 130 godina organiziranog pčelarstva, doprinose popularizaciji pčelarstva i pčelinjih proizvoda. Sve je više mladih koji se odlučuju baviti pčelarstvom – moglo se čuti prigodom svečanog otvorenja Pčelarskih dana.

Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda te stručno-edukativni skup značajno je događanje u kalendarima kako pčelara, tako i građana koji ovdje pronalaze sve cjenjeniji med i pčelinje prozivode. Ove godine predstavilo se 50-tak izlagača. U okviru 16. Pčelarskih dana održana je i tribina “Agroklaster VSŽ i mogućnosti trženja pčelinjih proizvoda”.