Obilježena 28.obljetnica stradanja 12 hrvatskih redarstvenika

02.05.2019
memorijal 12 redarstvenika
Share Button

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod spomen obilježja u središtu Borova obilježena je 28.obljetnica stradanja dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije koje su pobunjeni hrvatski Srbi u ovom mjestu mučki ubili u zasjedi 2.svibnja 1991. godine, a potom masakrirali.

Kolonom sjećanja do središta mjesta te komemorativnim skupom, obitelj, suborci, predstavnici stradalničkih udruga, državni vrh, čelnici županije te gradova Vinkovaca i Vukovara, kao i brojni drugi, a potom i polaganjem vijenaca prisutni su odali dužnu počast ubijenim hrvatskim policajcima.

Događaju je nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je ovom prilikom poručila kako od Državnog odvjetništva očekuje da, bez obzira na protek vremena, u suradnji s drugim državnim tijelima učini sve u skladu sa svojim nadležnostima kako bi krivci za zločine bili otkriveni i optuženi uključujući i odgovorne pripadnike bivše JNA.

Istina i pravda traže se već 28 godina. Prema riječima ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića Hrvatska policija prošle godine podignula je 33 kaznene prijave za ratne zločine počinjene na tlu Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a u ovoj godini već pet. Naglasio je Božinović ovom prilikom i ozbiljnost rada posebne radne skupine MUP-a za istraživanje ratnih zločina.

Nakon komemorativnog skupa u Borovu, u vinkovačkoj župnoj crkvi Svetih Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, koju je, kao i molitvu u Borovu, predvodio monsinjor Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj.