Održana velika županijska vježba operativnih snaga “Vinka 2020.”

12.02.2020
web zastita
Share Button

Vatrogasci, hitna pomoć, crveni križ. Mjesta za paniku među građanima, srećom, ipak nije bilo. Riječ je bila tek o vježbi Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije na lokaciji postrojenja tvrtke Vinka. Tema – incident u pogonu koji sadrži opasne tvari – amonijak. Tijekom pokazne vježbe “Vinka 2020.” ukupno je bilo deset ozljeđenih. Sedam lakše, a troje teže. Da bi se sve uspješno odradilo, važna je pravovremena reakcija. Centar 112, nakon primljenog poziva, o opasnosti obavještava najbližu javnu vatrogasnu postrojbu. Ovisno o udaljenosti od mjesta gdje je nastala opasnost, tako na teren stižu i pojedine službe.

Mi kroz ovakve vježbe pokušavamo demonstrirati taj način funkcioniranja i sve nedosatatke, ako se pojave, pokušavamo ispraviti. Prema tome, sama vježba je jako dobro došla i mi pokušavamo svake godine što više vježbi imati, što većih, što manjih, da bi u tom dijelu mogli svoje snage testirati, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ Zdravko Kelić.

Kada zaista dođe do opasnosti, prostora za pogreške – nema, a uvijek, kada god zatreba, sve ekipe bit će na raspolaganju svakome od građana kome to bude potrebno. Da su spremni i za ovakve, itekako opasne situacije, još jednom su dokazali danas.