17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

4P projekt – prevencija i podrška za starije i nemoćne

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u prosincu prošle godine započela je s provedbom projekta “4P – Pravo i prevencija – Prevencija i podrška za starije i nemoćne”, financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt za cilj ima pružanje podrške starijim građanima u smislu edukacije i spriječavanja zlouporabe ugovora o dosmrtnom, odnosno doživotnom uzdržavanju, a podrazumijeva radionice s ciljanom skupinom. Jedna takva upriličena je danas i u vinkovačkoj Udruzi umirovljenika.

– Prepoznali smo zapravo poziv resornog ministarstva zbog mogućnosti da pomognemo i informiramo što više građana o čestoj zlouporabi ugovora. To su ugovori o dosmrtnom, odnosno doživotnom uzdržavanju – pojasnio je voditelj projekta Miren Špek koji je inače izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Da su zlouporabe česte, a broj prevarenih starijih građana itekako velik, pokazalo je stanje na terenu. Mnogi od njih, koji se odluče na ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, zapravo niti ne znaju što točno potpisuju.

– Shvatili smo koliko ljudi nisu upućeni u razliku između tih ugovora. Važna razlika je upravo u tom prijenosu imovine, jer kod dosmrtnog uzdržavanja davatelj usluge imovinu primatelja stječe odmah nakon sklapanja ugovora, a kod doživotnog tek nakon smrti primatelja. Zato je važno, ako građani već potpisuju takve ugovore, neka potpišu ugovor o doživotnom uzdržavanju – upozorava asistentica na projektu Melita Bošnjak.

Nažalost, unatoč brojnim slučajevima zlouporabe, ali i životnim okolnostima zbog koji su neki tražitelji usluge unatoč ugovoru završili na ulici ili domu za stare i nemoćne, pravda je u ovakvim slučajevima najčešće toliko spora da je nedostižna. Počevši od toga što je takve ugovore teško raskinuti.

– Osobno na našem području još nisam vidjela presudu da je netko kazneno odgovarao zbog prijevare vezane za ijedan od ova dva ugovora – napominje odvjetnica Jelica Balog.

Ipak, nakon pokretanja ovakvih i sličnih programa informiranja, pohvalili su se iz udruge, vide se pozitivni pomaci na terenu. U planu su i još tri radionice u općinama Vukovarsko-srijemske županije, najavljuju iz udruge, a nadaju se stoga i što većem odzivu, kako bi savjeti, informacije i upozorenja stigli do što većeg broja starijih građana. Sve osobe koje traže neki pravni ili praktični savjet mogu se javiti i u udrugu, čije je sjedište u Vukovaru, na adresi Ljudevita Gaja 12.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime