1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Grad Vukovar među prvih deset hrvatskih gradova po visini izdvajanja sredstava za obitelj i djecu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Temeljem podataka Ministarstva financija Republike Hrvatske, podataka FINE o izvršenju proračuna za 2020. godinu te analizi portala gradonačelnik.hr, Grad Vukovar svrstao se među prvih 10 hrvatskih gradova po visini izdvajanja sredstava za obitelj i djecu u 2020. godini.

Tako je Grad Vukovar na ljestvici hrvatskih gradova zauzeo visoko 3. mjesto s izdvojenih 193,75 kuna po glavi stanovnika te 9. mjesto s izdvojenih 2,19% ukupnih rashoda gradskog proračuna.

Socijalna osjetljivost Grada Vukovara očituje se u raznim demografskim mjerama, a Grad Vukovar kontinuirano, već dugi niz godina veliku pažnju posvećuje mjerama koje su usmjerene na demografiju, socijalne komponente, obitelj i mlade.

Poznato je kako su naknade Grada Vukovara za novorođenu djecu povećane 2021. godine te iznose za 1. dijete 4.000 kuna uz dodatnih 4.000 kuna za opremanje novorođenog djeteta, za 2. dijete 7.000 kuna te za 3. i svako iduće dijete 10.000 kuna. Grad Vukovar prvi je grad u RH koji je uveo jedinstvenu demografsku mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece do 16 godina starosti, a što po korisniku godišnje iznosi 6.300,00 kuna, a obiteljima se potpora pruža od najranije dobi djeteta. Vrtić roditelji mjesečno plaćaju 490 kuna za prvo dijete, 441 kunu za drugo dijete, dok je za treće i svako sljedeće dijete vrtić besplatan.

Grad Vukovar godinama osnovnoškolcima osigurava potreban školski materijal poput preobuke, bilježnica, ali i radnih bilježnica, a od prošle godine novost je da Grad pribavlja i sve dodatne radne školske materijale, poput likovnih mapa te mapa za tehničku kulturu, a za prvašiće i likovne kutije. Grad Vukovar osigurava i asistente u nastavi te će ove godine za nešto više od 40 učenika na raspolaganju biti 33 asistenta.

U 6 od 7 osnovnih škola uveden je produženi boravak, za svu dječicu Vukovara neizostavni su božićni paketići, a za najuspješnije osnovnoškolce i besplatna ljetovanja na Jadranu.

Kroz srednjoškolsko obrazovanje Grad Vukovar mlade podupire potpunim financiranjem karte gradskog autobusnog prijevoza te sufinanciranjem karte međugradskog autobusnog prijevoza, ali i stipendiranjem učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja u visini od 400 kuna.

Studente s područja grada Vukovara pomaže stipendijama od 500 do 1000 kuna, sufinancira međugradski prijevoz redovitih studenata na području dvije županije – VSŽ i OBŽ, a one najbolje koji akademsku godinu završe s prosjekom 4.50 do 5.00 Grad Vukovar nagrađuje novčanim iznosom od 1000 kuna.

Uspješno se provodi i program stambenog zbrinjavanja potrebnih kadrova na području Vukovara, pa je tako u posljednje 3 godine ovim modelom dodijeljeno 59 kadrovskih stanova.

I u tekućoj 2022. godini Grad Vukovar nastavlja provoditi navedene mjere koje, u konačnici čine dobru formulu za kvalitetan odnos prema potrebama vukovarskih obitelji i mladih Vukovaraca.

„Posebnu pažnju pridajemo najmlađim Vukovarcima, učenicima, studentima, kao i osobama treće životne dobi, ali i onima koji se nalaze u situacijama socijalne ili druge ugroženosti. Nastojimo brinuti o svim dobnim skupinama te osigurati kvalitetne uvjete življenja u našem gradu. Posebno me veseli kada nam podaci poput kontinuiranih povećanja upisane djece u vrtiće i škole daju do znanja da mladi žele ostati živjeti i raditi u Vukovaru.“, ističe gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime