10 C
Vinkovci
Srijeda, 24 travnja, 2024

Ogromni problemi u Hitnoj medicinskoj službi

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Hrvatski sindikat hitne medicine i Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći u Vinkovcima su organizirali medijsku konferenciju na kojoj su aktualizirali probleme s kojima se sustavno u radu susreću djelatnici Hitne medicinske pomoći. Nagalasak je između ostaloga stavljen i na “slučaj Zaprešić”.

Tzv. slučaj Zaprešić odnosno prerana smrt mladog Mattea Ružića osim što je potresla cijelu zemlju, samo je dodala ulje na vatru kada je riječ o organizaciji Hitne medicinske službe u Hrvatskoj.

Nužnu reorganizaciju hitne medicinske službe – temu koja se još od početka 2000.-ih gura pod tepih, ovaj nesretan slučaj ponovno stavlja u prvi plan. Ne treba “izmišljati toplu vodu” nego samo prepisati primjere dobre prakse iz drugih uređenih sustava – poručili su iz Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruga djelatnika hitne medicinske pomoći.

U spašavanju ljudskih života velika je i uloga vozača. U Hrvatskoj, navedeno je medijskoj konferenciji, i po tom pitanju – apsurd! Nije jasno, istaknuto je, kome pripadaju djelatnici sanitetskog prijevoza. Stavljeni su, kažu, pred zid. Moraju raditi i hitni prijevoz iako nisu hitna pomoć i pod rotacijama voziti, a po zakonu to ne smiju – istaknuli su. K tomu, kažu, rade za plaće znatno nižeg koeficijenta nego primjerice vozači koji pripadaju Zavodima za hitnu medicinu. Iznimno su nezadovoljni i činjenicom da nisu ravnopravni sa svim kolegama u drugim krajevima Hrvatske, primjerice onima u Istri ili Zagrebu.

Da ih se mora ozbiljno shvatiti poručili su ovom prigodom iz Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruga djelatnika hitne medicinske pomoći. “Zastupamo onaj prijedlog koji je kod ministra u ladicama i da je tamo navedeno da je sanitetski prijevoz bude pri hitnoj medicinskoj pomoći da bude organizirano na način da bude i prijevoz i hitna pomoć” – rekao je Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine

O navedenom, a tek dio je to aktualne problematike, govora će biti i na Kongresu Hitne medicine koji će se u listopadu održati u Vinkovcima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime