-2 C
Vinkovci
Četvrtak, 9 veljače, 2023

Osnovnoškolci iz Vukovarsko-srijemske županije žele steći građanske kompetencije

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Učenici viših razreda osnovnih škola iz Štitara, Županje i Vinkovaca sudjelovali su u projektu Građani za 5!, financiranom iz Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Radionice su održane u Osnovnoj školi Štitar, Osnovnoj školi Ivana Kozarca u Županji i Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Vinkovcima.

Građani za 5! projekt je kojem je cilj ojačati demokratsku kulturu, građansku svijest i građanski angažman mladih kroz razvoj i provedbu programa građanskog obrazovanja u tri područja: ekonomska, financijska i medijska pismenost, osobni i socijalni razvoj te održivi razvoj.

Naime, mladi trenutačno nemaju dovoljno prilika za razvoj potrebnih znanja i vještina povezanih uz građanske kompetencije. Nakon pandemije novog koronavirusa i u doba rastuće ekonomske krize nedostatak građanske, a naročito financijske pismenosti predstavlja dodatan rizik.

Zbog toga je mladima u osam hrvatskih županija u sklopu projekta Građani za 5! omogućeno stjecanje znanja i razvoj vještina potrebnih za aktivno i učinkovito sudjelovanje u zajednici.

„Nakon uspješne suradnje u projektu Građani za 5! učitelji su iznimno zainteresirani za sadržaje iz područja financijske pismenosti, a posebno je vrijedan udžbenik za osnovne škole Novac i ja koji već koristimo u izvannastavnoj aktivnosti Financijska pismenost u našoj školi. Učenici su se odazvali u velikom broju na radionicu Štedopisa i pokazali interes za učenje u području financijske i ekonomske pismenosti”, kazala je Mirjana Javor, profesorica matematike i informatike u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića iz Vinkovaca.
Na radionicama o financijskoj pismenosti osnovnoškolci su učili o odgovornoj potrošnji i održivom razvoju, financijskim proizvodima i financijskim institucijama te planiranju osobnih financija. Njihovi nastavnici sudjelovali su u radionicama za jačanje nastavničkih kompetencija za izradu kurikuluma i održavanje radionica financijske i ekonomske pismenosti za učenike.

Učenici su uključeni u istraživanje o stavovima o financijskoj pismenosti na temelju čijih će rezultata Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uskoro predstaviti preporuke za unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa u području građanskog odgoja.

Institutu za razvoj obrazovanja partneri na projektu su Štedopis, Hrvatsko debatno društvo, udruga Humanum i Norsensus Mediaforum iz Norveške.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime