16 C
Vinkovci
Nedjelja, 24 rujna, 2023

Sastanak o unaprjeđenju proizvodnje šparoge

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Proizvodnja šparoga na području Vukovarsko-srijemske župnije raste iz godine u godinu. U Zadruzi Vinkovačka šparoga, krenuli su sa skromnih osam hektara, da bi danas nakon pet godina rada proizvodili je na površini od 120 hektara. Polovicu proizvodnje čine mladi nasadi.

Na radnom sastanku s proizvođačima šparoge koji je sazvao vukovarsko-srijemski župan Božo Galić razgovaralo se o strateškim odrednicama u sektoru poljoprivrede. Riječi je bilo i o potrebnim uvjetima za ekološku proizvodnju povrća, o problemima bolesti i štetnika u eko proizvodnji, te cijeni ekoloških proizvoda i poticajima vezanim uz tu proizvodnju. S obzirom na površine i broj eko proizvođača, o nekoj ozbiljnoj ekološkoj proizvodnji za sada se u Vukovarsko-srijemskoj županiji ne može govoriti. Razlozi za to su brojni, od slabe organiziranosti koja je kamen spoticanja proizvođačima u plasmanu proizvoda na tržištu, pa do visokih cijena preparata koji se smiju koristiti u ekološkoj proizvodnji. Potrebno je, kako je istaknuo pročelnik UO za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, da proizvođačima pomognemo kako organizacijski tako i u dobivanju pravovaljanih informacija kojih kada je riječ o ekološkoj proizvodnji među proizvođačima nema dovoljno.

Osim što ekološkom proizvodnjom čuvamo okoliš, s druge strane proizvodimo zdravu hranu. Hrvatska za to nagalešno je, ima sve preduvjete. U Vinkovačkoj šparogi ističu da je 90 posto proizvodnje u ekološkom ozračju jer sve rade mehanički. No do certifikata kojim se jamči da je u pitanju ekološka proizvodnja mora proći određeno vrijeme. “Imamo tri godine. To je prijelazno razdoblje. U toj trećoj godini dobit ćemo certifikat, a onda i sami znamo da bi trebali postići vani daleku bolju cijenu” mišljenja je upravitelj Zadruge Vinkovačka šparoga Mirko Boškoviće navodeći da bi to u postotku iznosilo više za dvadeset do trideset posto. I poticaji su znatni, oni dosežu uz one osnovne, čak tisuću eura po hektaru.

Prema podacima resornog ministarstva, u Hrvatskoj je u 2016. godini evidentirano 3.546 eko proizvođača s površinom od 93.814 ha što čini oko 6% u odnosu na ukupne poljoprivredne površine.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime