-0 C
Vinkovci
Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Županijska skupština o ispravnosti vode i poslovanju Plinare

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Na danas održanoj sjednici Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije, između ostaloga, dvije vrlo važne teme: plin i voda. Naime, vijećnicima je podneseno godišnje izvješće Plinare istočne Slavonije te izvješće o provedbi Plana monitoringa zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u najistočnijoj županiji za godinu iza nas kao i plan monitoringa ispravnosti vode za tekuću, 2018. godinu.

Plin kao energent ponovno dobiva na popularnosti. Iščitava se, između ostalog, iz izvješća direktorice Plinare Istočne Slavonije Marije Ratkić, koje je predstavljeno županijskim vjećnicima i koje je jednoglasno prihvaćeno.
“Potrošači se čak i vraćaju plinu, oni koji su prije par godina prešli na drva, a pošto je konkurentan plin u odnosu na druge energente dosta se potrošača vratilo na plin” – rekla je Ratkić.
Plinara Istočne Slavonije 2017. godine imala je 269 novih priključaka, 84 više nego godinu prije.
A kako pretprošla baš kao i prošla zima nisu bile toliko hladne, koliko duge, a samim time duga je sezona grijanja, u 2017. godini distribuirano je 20 milijuna kWh plina više u odnosu na 2016.
Prošla godina u Plinari će biti upamćena i kao godina u kojoj su povećali naplatu potraživanja, rekla je direktorica Ratkić: “Tijekom protekle godine povećali smo praćenje rizika likvidnosti tako da smo smanjili naša potraživanja odnosno naplatu od naših potrošača; k tomu Osatina je prešla kod drugog opskrbljivača pa su morali podmiriti sve svoje obveze prema postojećem opskrbljivaču.”
Za razliku od pretprošle godine kada je dobit reinvestirana i iskorištena za povećanje temeljnog kapitala, sva neto dobit iz 2017. godine u iznosu od dva milijuna i 576 tisuća kuna dijeli se među vlasnicima. To znači da će, sukladno vlasničkim udjelima, Cro plin dobiti 40 posto, a 60 posto Vukovarsko-srijemska županija.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je proveden Plan monitoringa zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju. O ovoj u posljednje vrijeme vrlo aktulanoj temi izvješće je također podneseno županijskim vijećnicima. Monitoring je proveden je u okvirima osiguranih sredstava.
“Prošle godine provedeno je 38 uzorkovanja za redovni i 14 uzorkovanja vode za tzv. revizijski monitornig. Važno je reći da je unutar sveukupnih uzoraka 1 mikrobiološke neispravnosti, a u 4 u kemijskoj neispravnosti vezano uz željezo i arsen” – iznijela je dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ i pojasnila kako je prisutnost željeza utvrđena u vodi u Vukovaru i Marincima, dok je arsen pronađen u Markušici i u Privlaci. “Nakon redovnog monitoringa proveden je i revizijski, za Privlaku je ponovno potvrđen arsen i taj problem još uvijek nije riješen i voda u Privlaci nije za piće kao što je Vodovod o tome izvjestio građane Privlake. ” – naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo i dodala da kada je riječ o ostalim nalazima Markušica je u međuvremenu priključena na Regionalni vodovod, a popravljeno je stanje i u mjestima gdje je u vodi utvrđena prisutnost željeza, izvjestila je dr. Krešić županijske vijećnike.

Županijskim vijećnicima Vukovarsko-srijemske županije na današnjoj sjednici ponovno se pridružio Hrvoje Niče kojemu je ovo nastavak mandata, nakon što ga je od rujna na tom mjestu mijenjao Tomislav Džanak.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime