7 C
Vinkovci
Subota, 26 listopada, 2024

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci proglašeni najčitatelji 2021. godine

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

 

Najčitatelji su oni korisnici koji su svojim čestim dolascima, posuđivanjem raznovrsne građe, te uključivanjem cijelih obitelji u procese čitanja i programe Knjižnice, pokazali iznimnu vezanost za Knjižnicu i pisanu riječ.

“Volim čitati, volim čitati onu Maju zato što ona kuha. Ja sam posudila jednom Maju pa smo nekad onda kuharska jela mama i ja radili..” rekla nam je petogodišnja Tena koja je proglašena čitateljskom nadom, najviše voli čitati slikovnice.

Uz Tenu je u kategoriji Osnovna škola, za najčitatelja dječjeg odjela naziva “Dječja knjižnica mira” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, proglašen Matija Barac.

“Volim čitati zato što se to u meni rodilo kao strast i navika zato što su mi roditelji od malena počeli čitati i to mi je sad jedna dobra navika koju radim svakodnevno.”

Na Odjelu za odrasle najčitatelji su Dražen Vučić među mladima i Vladimir Đurđević među odraslima koji za sebe kaže da na njega čitanje djeluje terapeutski i da je najbolja vježba za mozak. Davno je prestao brojati koliko je knjiga pročitao.

“Lijepo je doći ovdje i popričati sa damama, gospođama i gospođicama, one uvijek nađu nešto što te zanima, nešto da preporuče, tako da sam jako zadovoljan.”

Bibliobus kao putujuća Knjižnica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, posjeti 71 stajalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a svakih 14 dana je u isto vrijeme na istom mjestu. Korisnici u njoj mogu pronaći od dječje literature, beletristike domaćih i stranih autora pa sve do popularno znanstvenih djela. Prestižna titula najčitatelja Bibliobusa u kategoriji odraslih, dodijeljena je Nadi Bajić.

“Rođena sam u doba TV-a, i otac i je stalno posuđivao u knjižnicama, bajke i priče pa je to bilo svaku večer, tako da sam od malena stekla tu ljubav, a tako i svima preporučujem roditeljima da oni moraju biti ti koji će to potencirati od malena kod djece”.

Svrha bibliobusa je usluživanje stanovnika malih i udaljenih naselja u kojima nema mjesnih knjižnica, kao i za sve one kojima je otežan dolazak u knjižnicu. Upravo dostupnost knjiga veseli Lovru Rimca, najčitatelja Bibliobusa u kategoriji djeca.

“Puno je bliže i puno kraće, mjesto da idem negdje u Vinkovce ili u Osijek da kupujem knjige i ne moramo ništa plaćati, samo uzmemo i vratimo.”

Kao i svake godine Knjižnica je proglasila najčitatelje na svim odjelima i u Bibliobusu, a prestižna titula najčitatelja dodijeljena je u šest kategorija, cijelu priču podržali su i iz Grada Vinkovaca.

“Mi volimo reći da je naša gradska knjižnica tzv. dnevni boravak svih, od onih najmanjih do najstarijih i evo od samih beba, preko razno-raznih radionica, događanja imaju zapravo za svakoga po nešto tijekom cijele godine.” izjavila je Marija Liščić Drmić, pročelnica UO za turizam i kulturu.

Svakodnevnim posjetima korisnika i dolaskom novih članova, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci svjedoči o velikoj zainteresiranosti i ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi. Poseban dokaz o tome je i proglašenje najčitatelja, ističe ravnateljica knjižnice.

“Danas smo svjedoci toga da upravo najčitatelj Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci razbijaju sve predrasude da se ne čita i da se sve manje čita. Ja se moram pohvaliti da imamo sve veći broj korisnika, a danas možemo upoznati te osobe imenom i prezimenom koje zaista čitaju i koje knjižnicu svakodnevno posjećuju”, izjavila je Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Za kraj je upućen poziv svima koji se tek planiraju učlaniti u knjižnicu, da dođu i pridruže se ovoj velikoj obitelji knjigoljubaca, jer su vrata za sve uvijek otvorena, a početi čitati nikada nije kasno.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime