7 C
Vinkovci
Subota, 26 listopada, 2024

1.832 obitelji još uvijek traže svoje članove u Hrvatskoj

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru počelo je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnog dana nestalih osoba.

Ministar branitelja Tomo Medved tom je prigodom naglasio kako su na poseban način njihove misli i molitve s obiteljima koje traže svoje najmilije.
-Nažalost, još uvijek u Republici Hrvatskoj 1.832 obitelji traže svoje članove. Svjesni svoje odgovornosti i činjenice kako je ovo najviša razina humanitarnoga pristupa, naša Vlada u proteklih šest i pol godina učinila je značajan iskorak u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata. Sudbina 221 osobe riješena je u svijetlu identifikacije i organiziranog ukopa – rekao je ministar Medved.

Ljiljana Alvir, predsjednica Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja naglasila je kako je prošlo punih 30 godina kako tragaju za svojim obiteljima, a danas ih je puno manje nego prethodnih godina jer roditelji umiru i stoga želi apelirati na sve one koji mogu pomoći da to i učine.

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić također je naglasio kako se mora učiniti sve da se rasvijetli pitanje nestalih.
– Svakoga dana sve manje članova obitelji dolazi, ne zato jer ne žele doći nego zato što nisu doživjeli rasvjetljivanje sudbina svoje nestale djece, supružnika, braće i sestara, Najmanje što možemo učiniti jest okupiti se svake godine na današnji dan da podsjetimo one koji znaju istinu, da ne damo mira njihovoj savjesti jer je sigurno da među nama živi jako puno onih koji znaju informacije o našim nestalima. Pozivamo institucije da usliše i poslušaju molitve i želje obitelji nestalih, kako bi dostojno pokopali naše sinove, braću i heroje. Svakoj majci je jasno što to znači i one su prve koje mogu potaknuti da se dozna istina i njihova sudbina – rekao je župan.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je kako su nestale osobe jedno od najtežih pitanja koja smo naslijedili iz Domovinskog rata.

Na području Vukovara traži se još 385 nestalih osoba, Vukovarsko-srijemske županije 518, a Hrvatske 1832 nestale osobe.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime