8 C
Vinkovci
Subota, 26 listopada, 2024

Svečano otvorena izložba ”Žedni preko vode” autora Zvonimira Tanockog

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci otvorena je izložba Zvonimira Tanockog  ”Žedni preko vode” u povodu desete obljetnice katastrofalnih poplava u Cvelferiji.

Rijeka Sava, nakon obilnih kiša u cijelom slivnom području dosegla je tad  neizbježan vodni maksimum .U nekoliko dana u Županji i okolici palo je 1181/metara kvadratnih kiše. Prirodne sile su pokazale jačom i dana 17.svibnja 2014. godine u poslijepodnevnim satima, gotovo istodobno popušta nasip u Račinovcima i Rajevom Selu.U tom trenutku pritok vode u Slavonskom Šamcu iznosi preko 6000 metara kubnih,  a vodostaj u Županji pokazuje 1191 cm, što je 127 centimetara više nego, što je zabilježen dosad najviši povijesni vodostaj rijeke Save.

-”Uz monografiju „Poplava 2014“ koja je predstavljena prije nepunih godinu dana, izložba “Žedni preko vode” koju potpisuje jedan od najistaknutijih vinkovačkih fotografa Zvonimir Tanocki, još jedan je trajni podsjetnik na teške dane borbe s poplavama koje su pogodile županjsku Posavinu. Ako je itko mogao na ovako stručan te u isto vrijeme neposredan i prirodan način ovjekovječiti trenutke razaranja i napore ljudi koji su u tim okolnostima davali sve od sebe kako bi pomagali drugima, onda je to upravo Tane. Otvorenje njegove izložbe bilo je idealna prilika da mu zahvalimo na zapisu trenutka koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koji je trajna spoznaja o tome koliko je priroda moćna i nepredvidiva, rekao je Romić.

Moderator  svečanog otvorenja bio je  Tihomir Marojević, a uz autora prigodnim riječima obratili su se Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, Zlatko Becić, pročelnik HGSS Stanice Vinkovci i Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca.

 

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime