7 C
Vinkovci
Subota, 26 listopada, 2024

Nastavljaju se besplatni sistematski pregledi branitelja, s područja VSŽ do sada obrađeno 616 korisnika

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Besplatni sistematski pregledi za branitelje, koji su kroz istoimeni program Ministarstva branitelja i Ministarstva zdravlja započeli u listopadu prošle godine, nastavljaju se i dalje. U Općoj županijskoj i Veteranskoj bolnici Vukovar dosad je obrađeno 616 korisnika, s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti među braniteljskom populacijom. Nužnost ovakvih pregleda, komentirao je, obrazlažući ovaj projekt i resorni ministar Tomo Medved, samo u 2015. godini, upozorio je, umrlo je 3000 branitelja. Možda je i taj podatak ponukao braniteljsku populaciju na veliki odaziv ovom projektu, što je pak rezultiralo nastavkom programa i financiranja od strane resornog ministarstva u svim županijama. U Vukovarsko-srijemskoj ove sistematske preglede dosad je prošlo 616 branitelja. “I dalje ćemo raditi istimi intenzitetom, s tim da je ministarstvo napravilo raspored koji branitelji će se koje godine javljati, tako da kroz tri godine svi prođu, a koordinatori će ih pozivati na preglede” – pojašnjava ravnateljica OŽB i bolnice ratnih veterana Vukovar, dr. Vesna Bosanac.
Sam postupak liječničke obrade je slijedeći: branitelji se trebaju javiti u ured koordinatora u Veteranskoj bolnici, nakon toga kreće se s procedurom za sistematske preglede – dakle, laboratorijska dijagnostika, rengenska i ultrazvučna snimanja, internistička obrada s EKG-om i erometrijom. Za braniteljice, osim svega navedenoga, pregledi uključuju i mamografiju te ginekološke pretrage – pojasnila je koordinatorica za hrvatske branitelje iz OŽB i bolnice hrvatskih veterana, Renata Horvat. Osim fizičkog zdravstvenog stanja, provjerava se i psihološko stanje, uz pomoć upitnika, koji branitelji između pregleda ispunjavaju, a prema analizi psiholog ih upućuje psihijatru, ako postoji neka dijagnoza, poput PTSP-a ili drugih bolesti.
Prema podacima, s područja VSŽ ove godine sistematski pregledi očekuju još 2800 branitelja.
Svi hrvatski branitelji s područja Vukovarsko-srijemske županije, zainteresirani za besplatni preventivni sistematski pregled, za sve informacije mogu se obratiti Područnoj jedinici Ministarstva branitelja u Glagoljaškoj ulici u Vinkovcima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime