7 C
Vinkovci
Subota, 26 listopada, 2024

U EU obrt novca u lovnom turizmu 11 milijardi eura, Hrvatska od toga uzme tek 20 milijuna kn!

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ministarstvo poljoprivrede i Vukovarsko-srijemska županija organizirali su Stručni skup pod nazivom “Unapređenje i razvoj lovstva na području Republike Hrvatske”, koji će se održati sutra u Svinjarevcima. Ovim povodom vukovarsko-srijemski župan Božo Galić danas je u Palači Srijem primio sudionike skupa – predstavnike resornog ministarstva te službenike s područja lokalnih jedinica zaduženih za područje lovstva. Percepcija lovstva u Hrvatskoj, Zakon o lovstvu i zakonodavni okviri dio su tema o kojima su sudionici skupa razgovarali s vukovarsko-srijemskim županom i predstavnicima ministarstva. “Ovaj stručni skup je jako bitan da ukažemo ljudima u Hrvatskoj o onome što se radi u lovstvu jer imaju krivu predodožbu o lovstvu, kao da je to samo nešto loše, a prošle godine u EU je obrt novaca u lovnom turizmu bio 11 milijardi eura”, istaknuo je Krunoslav Buhač, viši stručni suradnik za šumarstvo i lovstvo VSŽ. Gdje je tu Hrvatska sa svojih 1065 lovišta? “Hrvaska od tog iznosa uzme 15 do 20 milijuna kuna u vrh glave i to uglavnom Hrvatske šume. Mi smo tu da postavimo neke stvari, da se lovačke udruge oslobode nekih stvari koje njima smetaju i da osiguramo infrastrukturu za lovni turizam”, kaže Buhač. A u tom grmu leži zec. Jer, u Programu ruralnog razvoja nisu predviđene mjere za gradnju objekata kad je lovstvo u pitanju, što predstavlja itekako velik problem udrugama u planiranju i promicanju bilo kakvog lovnog turizma.

Riječ je o mjeri 7.4.1. , pojašanjava Buhač, koja nudi sufinanciranje raznih objekata, ali ne i lovačkih domova. Domagoj Križaj, načelnik Sektora lovstva u Ministarstvu poljoprivrede pak kaže da ne znaju zašto je to izbačeno i da će se ta odluka promijeniti. ” Nadam se da će se to u reviziji tog programa vratiti natrag, mi ćemo se svakako boriti da to bude”, istaknuo je Križaj. Inače, ovo je prvi zajednički sastanak predstavnika resornog ministarstva sa službenicima s područja lovstva iz jedinica lokalne samouprave nakon punih deset godina, a sudionici skupa inicijativu su pozdravili.

O problematici u lovstvu i drugim pitanjima s tog područja razgovarat će se i sutra, u središnjem dijelu susreta – stručnom skupu pod nazivom “Unapređenje i razvoj lovstva na području Republike Hrvatske”, koji će se održati u Svinjarevcima, inače seoskoj prijestolnici VSŽ za 2017. g.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime