7 C
Vinkovci
Subota, 26 listopada, 2024

Svinjarevci prva seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Palači Srijem danas je predstavljen pilot projekt “Seoska prijestolnica”. Riječ je inicijativi Vukovarsko-srijemske županije i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, koja za cilj ima oživjeti i promovirati male ruralne sredine, koje su aktivne kroz civilno društvo i imaju što ponuditi, a nisu općinska središta. Krajnji cilj je cijelu priču nastojati povezati s turističkom ponudom i dati mogućnost malim slavonskim selima da se pokušaju uvrstiti na turističku kartu kontinentalne Hrvatske. A prva seoska prijestolnica, u okviru ovog pilot projekta već je izabrana. Riječ je o Svinjarevcima, malom mjestu s 200-tinjak stanovnika, ali i vrlo aktivnim udrugama i s 1000 hektara izvanrednih površina.
“Zašto baš Svinjarevci? Selo sa 100 kuća, 200 stanovnika, ima sedam funkcionalnih udruga, KUD, Lovačko društvo, Nogometni klub, zamislite od 50 muškaraca da ih je 20 u nogometu. U svakom slučaju selo koje se dokazalo snažno, vitalno, za životom”-rekao je ovom prilikom pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj VSŽ, Andrija Matić.
No, uz sav potencijal, položaj ovog malog sela, ne ide mu u prilog. Rijetki će u njega doći, osim dakako ako im se za to ne da valjan povod.
“Nažalost, nevjerojatna je istina da pola ljudi u županiji ne zna da postoje Svinjarevci, do onoga Žuja je zakon, kad se spominju, a 90% nikad nije bilo u Svinjarevcima. Naime, u njih ne možete naić, možete otići u njih ili ne biti u njima” – kaže Matić.
Zato su u mjestu za koje su mnogi čuli tek nakon što se pojavilo u reklami proizvođača piva, odlučili organizirati gastro show u svibnju. “Tako da se i Žuja odazvala, 5.5. će biti gost, kad budemo imali proslavu Dana općine, ali taj dan će biti jedan gastroshow, snažna priča jer ćemo podijeliti zahvaljujući državnim potporama koje su organizirali Općina Bogdanovi i VSŽ, nekih 40-ak rasplodnih svinja, a u suradnji s Udrugom kuhara odradit ćemo jedan domjenak za sve one koji tamo budu”-kazao je Matić.
Pilot projekt Seoska prijestolnica VSŽ i UO za  poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj pokrenuli su upravo s ciljem oživljavanja i promoviranja malih ruralnih sredina, koje su aktivne kroz civilno društvo i imaju što ponuditi, a nisu općinska središta.
Krajnji cilj je cijelu priču nastojati povezati s turističkom ponudom i dati mogućnost malim slavonskim selima da se pokušaju uvrstiti na turističku kartu kontinentalne Hrvatske.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime