7 C
Vinkovci
Subota, 26 listopada, 2024

Na vinkovačoj pješačkoj zoni obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo u 2016. godini registrirano je 17 i pol tisuća osoba s oštećenjem vida. Sljepoća je prisutna kod više od tri tisuće osoba. Bijeli štap njihova je produžena ruka, jer sve što je izvan njegova dosega za slijepe osobe predstavlja veliku opasnost i nepoznanicu.

Međunarodni Dan bijelog štapa u svijetu se obilježava 15. listopada. Ovaj dan obilježila je i Udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije u vinkovačkoj Pješačkoj zoni. – Našim građanima želimo pokazati tiflotehnička pomagala kojima se slijepe osobe svakodnevno služe. Tu smo izložili radove koje radimo na našim radionicama. Iznijeli smo i govorni pikado, željeli bi građanima pokazati kako slijepe osobe igraju govorni pikado. Želimo da stave naočale i da pokažu kako je to igrati pikado u tami – izjavio je Ivan Ćavar, predsjednik Udruge slijepih VSŽ.

Inkluzivni dodatak za slijepe u Hrvatskoj iznosi 350 kuna na mjesec. S obzirom na to da Hrvatska u okruženju za sada najmanje izdvaja financijskih sredstava za slijepe, postoji nada da će za godinu dana biti sasvim druga priča zbog izglasavanja Zakona o inkluzivnom dodatku, koji bi na snagu trebao stupIti do kraja 2018. godine.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime