28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

13-godišnji Leon i 11-godišnji Sven trebaju nova srca

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U prošloj godini u Hrvatskoj su presađena 33 srca. Hrvatska je po broju operacija presađivanja i darivatelja organa među vodećima u svijetu. Za tu slamku spasa i za stručnjake koji

to rade, srećom, još uvijek u hrvatskim bolnicama, drži se Đurđica Šumanovac iz Županje, majka dvojice sinova – kojima je dijagnosticirana Donanova bolest. Jedini su s takvom dijagnozom u Hrvatskoj, a odnedavno su i na transpalantacijskoj listi.

Majka Đurđica svake sekunde željno iščekuje života vrijedan poziv iz KBC-a Zagreb. Njezini sinovi imaju rijetku genetsku bolest, koja zbog nerazgradnje šećera nataloženog na žilama, napada mišiće, uključujući srce, ali i vid.

Đurđica ima status njegovateljice, koji isprva nije dobila, jer, kako pojašnjava, dečki na prvu izgledaju sasvim zdravo. Stvarnost je potpuno drugačija. Na tjelesni u školi, kao svi ostali njihovi vršnjaci, ne smiju. Ni pomisliti ne smiju da najmlađeg brata uzmu u ruke. Ne mogu skakati, trčati, a uz sve to, imaju svakodnevne bolove. Bolest je nedavno značajno napredovala, a Sven i Leon su dobili tablete za širenje žila, kako bi bili pripremljeni za presađivanje. Napravljena im je predtransplantacijska obrada, a 7.svibnja stavljeni su na listu.

Troškovi lječenja su veliki. Lavina dobrote, kao i uvijek do sada, je pokrenuta. Njihovi sugrađani su organizirali humanitarnu utakmicu koja će se održati u srijedu, 13. lipnja u sportskoj dvorani Gimnazije Županja od 20 sati.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime