28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

25. obljetnica stradanja Bogdanovaca

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

10. studenog 1991. Bogdanovci su pali u ruke neprijatelja. Mjesecima su pružali otpor tisućama neprijateljskih vojnika i stotinama topova i tenkova koji su ih razarali iz dana u dan. Bogdanovce je branilo 200 hrvatskih branitelja. Bili su posljednji štit obrane Vukovara, simbol otpora. “Svakih tjedan dana otprilike tenkovi, a da ne govorim danonoćno graniatiranje. Tukli su uvijek s daljine. Pogotovo zadnji dan…” – prisjetio se danas, 25 godina poslije zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta.

“Jedan detalj je kod nas jako interesantan. Imali smo stacionar i liječnicu koja je imala 138 intervencija. I zahvaljujući tim intervencijama nije dolazilo do trovanja. Kada smo sahranjivali poginule svima smo stavili u usta bočicu s i imenom i prezimenom. I ti ljudi kad su ekshumirani nisu morali ići na DNK analizu” – ispričao je dramatičnu priču sjećanja na 91. posljednji zapovjednik Bogdanovaca Vinko Žanić Gogo.

Uz Bogdanovčane na prvu crtu obrane stali su i branitelji iz drugih krajeva Hrvatske. Među njima i Albanci. Devet ih je poginulo u Bogdanovcima. “Izabrali smo Bogdanovce za obilježavanje našega dana jer je u Bogdanovcima od 86 poginulih Albanaca u Domovinskom ratu njih devet izgubilo živote. Najviše na jednom mjestu” – rekao je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata o obilježavanju Dana Albanaca branitelja hrvatske u Domovinskom ratu.

U Bogdanovcima je povodom 25. obljetnice stradanja otvorena i spomen soba. Zamišljena je kao povijesno umjetnička prezentacija, ali i povijesni dokument obrane Bogdanovaca. Načenik Bogdanovaca Juraj Mihajlović uvjeren je da spomen soba može poslužiti i kao dokaz za procesuriranje ratnih zločina. Pozvao je Državno odvjetništvo da dođu u spomen dom jer imaju dosta dokumenata.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime