17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

26. obljetnica stradanja Ilače

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ilačani su obilježili 26. obljetnicu okupacije sela. Podno spomen obilježja u središtu Ilače položili su vijence i zapalili svijeće te se prisjetili dana kada su morali napustiti selo jer nakon tri dana žestokih borbi nisu se mogli oduprijeti daleko nadmoćnijem i naoružanijem neprijatelju. Tih dana život su izgubila tri hrvatska branitelja, bilo je i ranjenih mještana.

“21. je bio prvi napad kada je JNA krenula, valjevački korpus…. Uništeno je četiri tenka i pet transportrera i haubice, 152 milimetra i kamioni puni granata za te haubice” – prisjetio se Pero Perić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade. U tim napadima neprijatelju su naneseni veliki gubitci i u ljudstvu, što su kako je istaknuo Perić, i javno priznali.

Kako izlaza ipak nije bilo, u progonstvo je otišlo cijelo selo, 1200 mještana. Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja značila je i povratak za Ilačane.

“Ostvarili smo ono što smo htjeli, dobili smo državu. Teško se živi, veliki je broj nezaposlenih, a branitelji se pokušavaju prilagoditi ovoj situaciji, pokušavaju se snaći kako mogu i znaju” istaknuo je Perić.

Načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković slaže se da se teško živi i da obitelji iseljavaju. “Nama kao lokalnoj samoupravi, a vjerujem i cijeloj državi u interesu je da mladi ostanu ovdje na granici da se našim poljoprivrednicima da zemlja da je obrađuju jer ako nema ljudi onda je i granicu teško očuvati” mišljenja je tovranička načelnica.

Općina Tovarnik niz mjera poduzela je kako bi zaustavila odlazak stanovništva. Sve to očito nije dovoljno jer svi dosadašnji napori da se zaustavi isljevanje nisu urodili plodom, a vidljivo je to i u Ilači koja je obilježila još jednu tužnu obljetnicu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime