23 C
Vinkovci
Četvrtak, 17 lipnja, 2021

28. godišnjica strašnih zločina u Veleprometu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Tijekom opsade i nakon okupacije kroz logor u Veleprometu, u dvorištu istoimene vukovarske tvrtke u gradskoj četvrti Sajmište, prošlo je 10 000 ljudi. Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora ubijeno ih je 700. Bio je to najveći srpski koncentracijski logor u Hrvatskoj u vrijeme srpske agresije, ali i na području Europe još od Drugog svjetskog rata, formiran još u rujnu 1991. godine u dijelu Vukovara pod okupacijom JNA i četnika. Zatvorenici, branitelji, civili, žene, djeca, starci, sustavno su i okrutno mučeni i ubijani, a mnogi su još i danas na popisu nestalih. Veleprometov logor zatvoren je tek u travnju 1992.

Kao i prethodnih godina, na današnji je dan, na dostojanstven i primjeren način, odana počast svima koji su prošli kalvariju Veleprometa, svima poginulima i nestalima. Kod spomen ploče položeni su vijenci i upaljene svijeće, a u posljednjem od sedam limenih hangara služena je sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.
– Najteže i najbrutalnije točke u epopeji Vukovara iz 1991. – Velepromet i Ovčara. Okolnosti koje nikada ne smijemo zaboraviti, na koje uvijek treba podsjećati kada govorimo o Vukovaru iz tog razdoblja. S jedne strane trebamo govoriti o nevjerojatnoj hrabrosti i vrlinama hrvatskih branitelja iskazanih za vrijeme trajanja borbi, a nakon toga upravo o ovim danima. Neprijatelj očito u svojoj nemoći nije imao ni snage ni ljudskosti ni bilo čega drugog pozitivnog u sebi nego svijetu predočiti najveće moguće zločine koje ljudski um može zamisliti. Nažalost, to se dogodilo u ove dane kada obilježavamo žrtvu Vukovara i to treba ponavljati dok ne dočekamo priznanje i pokajanje s njihove strane, poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime