29 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA obilježila deset godina postojanja

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Od osnutka 2013. godine, Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA potaknula je, vodila i realizirala 133 projekata, čime su Vinkovcima osigurali 375 milijuna kuna (50 milijuna eura) bespovratnih sredstava.

Ova agencija je vrlo brzo postala jedan od ključnih čimbenika u stvaranju preduvjeta za gospodarski i društveni razvoj grada, uz konstantno razvijanje svijesti u cjelokupnoj zajednici o potrebama uvođenja energetski učinkovitih rješenja i poticanje razvoja međunarodne suradnje putem prekograničnih projekata. Svakodnevno na usluzi građanima, udrugama, društvima i gradskim ustanovama, u gradu na Bosutu prepoznati su kao ključan faktor na koji se mogu osloniti svi koji kroz EU fondove nastoje osigurati gospodarski napredak, poboljšati uvjete rada ili podići kvalitetu svojih usluga. Danas, kada obilježavaju deset godina postojanja, mogu se pohvaliti i sudjelovanjem u projektima od velikog značaja za Vinkovce i okolna mjesta, projektima koji su mijenjali sliku grada. Vinkovačka razvojna agencija nezaobilazan je čimbenik i na državnoj razini jer svaki EU projekt proveden u Vinkovcima važan je dio cjelokupne nacionalne strategije razvoja putem europskih fondova, što je prilikom današnjeg posjeta Vinkovcima i samoj VIA-i potvrdio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

„Čestitke Agenciji i gradonačelniku na iznimno kvalitetnom radu, na tome što su na vrijeme prepoznali važnost europskih fondova i važnost osnivanja ovakve agencije. Vinkovci imaju stručan tim, kapacitiran po tom pitanju i vrlo često su u MRRFEU, prate sve natječaje i u redovnoj smo komunikaciji kod pripreme projekata. Danas smo imali priliku vidjeti sva postignuća koja su ovdje ostvarena, a razgovarali smo i o potrebama grada u razdoblju koje je pred nama. Jedna velika stvar koju je Vlada omogućila je novi ITU mehanizam za gradove, novih 22 milijuna eura iz kojih će se moći realizirati niz projekata. Vinkovci će imati apsolutnu podršku u realizaciji svih najavljenih projekata, od vrtića i škola do krucijalnog i strateški važnog projekta, a to je poslovna zona zajedno s poduzetničkim akceleratorom. Nije teško surađivati s kolegama koji se razumiju u EU projekte i vjerujem da će to biti još jedna uspješna priča“, rekao je ministar Erlić. Dodao je i kako Vlada kontinuirano brine za ovaj prostor i ovaj kraj, što se očituje u dobrim gospodarskim pokazateljima, uz napomenu kako je od 2016. godine do danas na području Vukovarsko-srijemske županije broj zaposlenih s 38 tisuća narastao na 48 tisuća odnosno otvoreno je 10 tisuća novih radnih mjesta.

Na jednu kunu koju Grad iz proračuna izdvoji za svoju Agenciju za razvoj i investicije, Vinkovcima se vrati čak 15 kuna. Nepobitna je ovo činjenica na koju često ukazuje gradonačelnik Ivan Bosančić, svjestan važnosti gospodarske i financijske situacije u kojoj se trenutno nalaze Vinkovci i cijela Hrvatska.

„Prije svega želim zahvaliti ministru Erliću što je zajedno s ministrom Banožićem posjetio danas Vinkovce i iskazao nam potporu u onome što radimo. U naš grad je u proteklih šest godina uloženo ukupno 150 milijuna eura europskih sredstava što su vrlo dobri rezultati, neću reći odlični jer mislim da možemo biti još bolji i efikasniji. Vrlo je važno, stoga, imati dobru komunikaciju s Vladom RH jer je onda sve puno jednostavnije za izvesti na terenu. A upravo ta sinergija s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i pomoć ministra Erlića, čine snagu Vinkovaca kada je povlačenje EU sredstava u pitanju“, poručio je gradonačelnik Bosančić.

Direktorica VIA-e Danijela Slipčević naglasila je pak kako su samo u prošloj godini ugovorili 46,2 milijuna kuna ili 6,13 milijuna eura bespovratnih sredstava, napomenuvši kako je trenutno u agenciji zaposleno 14 osoba.

„Nastojimo kroz stalne edukacije i usavršavanja kontinuirano napredovati, a kako se povećavao obim posla tako se povećavao i broj djelatnika. Naš mladi tim danas svakodnevno svoj posao odrađuje s velikim entuzijazmom i željom za napretkom jer visoka očekivanja predstavljaju ključ svakog dobro odrađenog posla. Stoga, rastemo i gradimo naša znanja kako bi u konačnici ponudili što kvalitetnije usluge te kako bi svojim radom pokrili što šire područje djelovanja“, zaključila je Slipčević.

Ministar Erlić je sa suradnicima, u pratnji ministra obrane Marija Banožića, ovom prigodom s gradonačelnikom, njegovim timom i direktoricom Slipčević održao radni sastanak na kojem se razgovaralo o nastavku projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija (Pannonia Gourmet), strateškim projektima kroz ITU mehanizam (izgradnja akceleratora u industrijskoj zoni Zalužje, Otvoreni bazeni Lenije, Trg Vinkovačkih jeseni, Sportsko rekreacijski centar Papuk, Otvorena tržnica) te o drugim planiranim projektima iz nove financijske perspektive. Zajedno su posjetili i lokacije na kojima su u tijeku radovi u sklopu projekata koji su pod upravljanjem VIA-e. Riječ je o energetskoj obnovi Gradskog kazališta Joza Ivakić vrijednoj gotovo 647 tisuća eura te o projektu „Adaptacija zgrade Gradske tržnice Vinkovci“ vrijednom 1,3 milijuna eura, zahvaljujući kojem će Vinkovčani uskoro na raspolaganju imati zatvorenu tržnicu. Zanimljivo je napomenuti i kako je sama zgrada u kojoj se danas nalaze prostorije Agencije, obnovljena i uređena upravo uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime