24 C
Vinkovci
Srijeda, 22 svibnja, 2024

Akademski glumac Zijad Gračić izbornik 30. jubilarnog Festivala glumca

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Festival glumačkih ostvarenja realiziranih u prethodnoj godini u monodrami, komornom teatru i širim formama, specifičan po tome što je u  potpunosti je posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu; održava se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 14. do 21. svibnja 2023. god. Grad domaćin je Ilok.

U festivalskom programu sudjeluju kazališta, glumačke družine, umjetničke organizacije i pojedinci – članovi Hrvatskog društva dramskih umjetnika i studenti akademija dramskih umjetnosti –  s predstavama po izboru selektora glumca.

Posljednjeg dana održavanja Festivala tročlani Ocjenjivački sud dodjeljuje: dvije  nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumicama; dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumcima; nagradu Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladom glumcu do 28 godina; nagradu Nada Subotić za najbolje ostvarenje mladoj glumici do 28 godina; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade; nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

Festivalsko vijeće Festivala glumca dodjeljuje: nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu te nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

 

Izbornik jubilarnog, tridesetog Festivala glumca je Zijad Gračić, ak. glumac rođen 7. ožujka 1959. godine u Kaknju. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1984. i iste je godine postao član ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Riječ izbornika:

„Drage glumice i glumci,
poštovani suradnici na sceni i oko nje i svi uvaženi članovi naše velike kazališne obitelji, puno iskrenih i toplih pozdrava. Kada mi je prije nepuna tri mjeseca ponuđena veoma važna i laskava „uloga“ izbornika Festivala glumca i to jubilarnog, tridesetog po redu, prihvatio sam je bez puno razmišljanja. Bio sam, iskreno rečeno, ugodno iznenađen na ukazanom povjerenju. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u donošenju te odluke.
Svi znamo o kakvoj se ozbiljnoj, lijepoj ali i nezahvalnoj zadaći radi. Procjenjivati i ocjenjivati nečiji trud i zalaganje nije nimalo jednostavan zadatak. A sudjelovanje na jednoj takvoj smotri kao što je Festival glumca priželjkuju sva kazališta. Pitanje je to prestiža i velike satisfakcije za uložen trud i sasvim je  izvjesno da bi učešće na njemu nagovijestilo uspješan kraj tekuće sezone.
Tri mjeseca su brzo prošla, ni jednog trenutka nisam imao osjećaj da sam pogriješio  u svojoj odluci. Upravo suprotno, samo sam se još jednom uvjerio, u svojim zrelim godinama, kako se mi svi kao velika familija bavimo posebnim, čudesnim i tako lijepim pozivom. Izuzetno mi je drago da sam  mogao biti od pomoći u pripremi realizacije ovog, za naš ceh, izuzetno važnog festivala. Zanemarujući napor i umor uživao sam gledati vas. Nasmijavali ste me ali i znali zabrinuti pa dovesti i do suza, donoseći uvjerljivo muke i dramatičnost života „malih“ običnih ljudi.

Gledao sam 46 naslova za „odraslu“ populaciju i 13 naslova za djecu i mlade. Po svom dubokom uvjerenju i po čistoj savjesti odabrao sam 13 iz prve grupacije i dva naslova za djecu i mlade. Predano sam tražio, otkrivao i zbrajao, u svim vašim nastupima, kvalitetne i opravdane razloge za odabir, po mom iskrenom mišljenju, premalog broja svih vrijednih uradaka. Znam da će biti nezadovoljnih i opravdano ne previše sretnih ansambala, ali to je naprosto neminovno i neizbježno. Živimo i stvaramo u uistinu nesigurnim, nepredvidivim vremenima. Potrebno je  puno hrabrosti, puno uvjerenja, htijenja, kreativnosti i predanosti da bi se što kvalitetnije izrazili sa scene.

Dubokog sam uvjerenja da samo tako možemo barem na kratko, našoj vjernoj publici uljepšati i olakšati prolazak kroz ova turbulentna, složena vremena.
Još jednom svima vama zahvaljujem na visokoj profesionalnosti, velikom trudu i predanosti tijekom vaših nastupa.

Za kraj obratio bi se „mladim snagama“. Zadivili ste me snagom izraza. Donijeli ste puno kvalitetnih, pametnih i zanimljivih kreacija. Molim vas samo tako nastavite. Sve je u vašim rukama.“  vaš Zijad

 

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime