10 C
Vinkovci
Srijeda, 24 travnja, 2024

Akrobatska grupa “Krila Oluje” preletom iznad Slavonije proslavili 18. rođendan

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” nastavljajući svoju zračnu avanturu povodom 18. godišnjice postojanja i djelovanja, preletjela su u utorak 10. listopada 2023. iznad brojnih gradova kontinentalne Hrvatske, od Ogulina pa sve do Vukovara.

Akrobatska grupa “Krila Oluje” nakon što je prije nekoliko mjeseci izvela rođendanski prelet iznad Dalmacije, Istre i Kvarnera ovom prilikom je svojim preletom u trajanju nešto više od tri sata, pozdravila mještane gradova i okolnih mjesta Ogulina, Karlovca, Petrinje, Siska, Kutine, Novske, Okučana, Nove Gradiške, Požege, Slavonskog Broda, Đakova, Županje, Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Valpova, Našica, Slatine,  Virovitice, Bjelovara i Ivanić Grada.

Tim povodom ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pilotima „Krila Oluje“ što iz nastupa u nastup opravdavaju epitet simbola Hrvatske vojske za nevjerojatne nebeske spektakle i avanture.

„Krila Oluja dodana su vrijednost naših Oružanih snaga i svojom prepoznatljivošću šalju snažnu poruku izvrsnosti i profesionalizma pripadnika Hrvatske vojske. Drago mi je što su na traženje upravo hrvatskih građana, izveli let iznad brojnih hrvatskih gradova, od Ogulina pa sve do Vukovara i time još jednom poručili kako Hrvatska vojska pripada upravo hrvatskom narod i časno mu i odgovorno služi“, poručio je ministar obrane.

Nakon povratka u matičnu bazu u Zemuniku, zapovjednik akrobatske grupe “Krila Oluje” bojnik Darko Belančić rekao je kako je današnji prelet bio nastavak priče započete povodom 18. rođendana akro grupe u kolovozu ove godine.

„Tada smo obećali javnosti i cilj nam je bio obići što više dijelova Hrvatske. Ima nas iz svih krajeva pa tako i iz Slavonije. I zato nam je danas srce veliko kao kuća jer smo posjetili krajeve koje zbog organizacijskih razloga nemamo prilike često posjetiti“, rekao je Belančić istaknuvši kako je upravo zbog toga današnji prelet bio sjajna prilika pokazati građanima kontinentalne Hrvatske što “Krila Oluje” zapravo rade.

Osvrnuvši se na nagradu koju su „Krila Oluje“ osvojila tijekom nedavnog nastupa na međunarodnom aero mitingu u Slovačkoj, satnik Belančić je istaknuo kako je iza Krila Oluje velik broj sati treninga, uvježbavanja i rada na poboljšanju programa što je i ovaj put urodilo plodom: „Jako nam je drago, zato što nam je to pokazalo da smo zapravo na dobrom putu i da samo trebamo nastaviti to što radimo“, rekao je.

Jedan od pilota Krila Oluje bojnik Ivan Anđić, istaknuo je kako mu je danas poseban osjećaj bio letjeti iznad rodne Županje. „Bio je posebni užitak. Nadamo se da su svi ljudi gdje smo letjeli bili sretni i zadovoljni, a pogotovo moji Županjci“,kazao je te posebno istaknuo kako je za izvođenje besprijekornih elemenata vrlo bitno povjerenje pilota. „Mi smo jedan tim, ne samo u zraku, nego i na zemlji, moramo vjerovati jedni drugima, to je ključna stvar za naš posao“.

Akrobatska grupa HRZ “Krila Oluje” hrvatskoj javnosti predstavljena je 5. kolovoza 2005. godine u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja” po kojoj je i dobila ime.

 

Foto: MORH

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime