21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

Anita Tufekčić iz Vinkovaca i Biljana Krnjajić iz Vukovara – dobitnice godišnje ”Nagrade Ivan Filipović“

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Osnovnoj školi „Ivan Filipović“ u Velikoj Kopanici održana je svečana dodjela „Nagrade Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u 2022. godini.

Godišnja “Nagrada Ivan Filipović” najviše je priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju, a nosi ime osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava Ivana Filipovića. Riječ je, dakle, o nagradi koja se dodjeljuje prosvjetnim djelatnicima za zapažene rezultate u teorijskom ili praktičnom radu u odgoju i obrazovanju te onima koji u svojoj sredini uživaju ugled uzornoga prosvjetnog djelatnika i stručnjaka, čestitoga i vrijednoga čovjeka i građanina.

Među ovogodišnjim dobitnicima nagrade u području osnovnog školstva su i dvije školske knjižničarke: dr. sc. Anita Tufekčić, knjižničarka iz Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja i Biljana Krnjajić, knjižničarka iz Osnovne škole Siniše Glavaševića Vukovar.
Anita i Biljana dugi niz godina zajedno surađuju i već su nekoliko godina zaredom bile na listi najuspješnijih odgojno-obrazovanih djelatnika.

“Ova nagrada kruna je na naš rad u odgojno-obrazovnom sustavu” izjavile su Anita i Biljana.

“Za “Nagradu Ivan Filipović” smo se odlučile sasvim slučajno, jer prepoznale smo i svakodnevno vidjele koliko i kako radimo te smo krenule u proces prijave za ovu nagradu. Pravilnik jasno definira uvjete koje kandidat mora ispunjavati kako bi uopće mogao poslati prijavu na javni poziv. To je zaista bio veliki popis aktivnosti u kojima smo sudjelovale. Pokrenule smo proceduru te je naše Nastavničko vijeće jednoglasno donijelo odluku tj. preporuku tijela ustanove o pokretanju postupka za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2022. godinu (kategorija: godišnja nagrada, odgojno- obrazovno područje: osnovno školstvo – društveno humanistički).

Članovi Odbora su iznijeli su obrazloženje Odluke o Nagradi za svakog laureata, a nakon iznošenja pojedinačnog obrazloženja, plaketu im je uručila predsjednica Odbora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković i sam ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Anita je predsjednica podružnice VSŽ Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK), i u zvanju je savjetnice. U svom radu je prigrlila je i suvremena stremljenja u školstvu i kazala: „ Moje područje interesa su mediji i medijska pismenost. Vodim filmsku družinu „ Mladi SKIG-ovci“ već osam godina. Sudjelovala sam s učenicima na brojnim filmskim festivalima, smotrama, revijama… Na stručnim seminarima sam bila voditelj radionica i izlagač, a objavila sam radove u stručnim časopisima iz područja knjižničarstva i kulture. Posebnu pozornost poklanjam informacijsko komunikacijskim tehnologijama kroz rad na filmu i u knjižnici. U slobodno vrijeme bavim se crtanjem i slikanjem. Imala sam i imam zlatnu generaciju učenika.“ Uz intenzivan rad u školi doktorirala je prije pet godina na marketingu knjige na odjelu za kulturologiju, Doktorske škole pri Sveučilištu J.J. Strosmayer u Osijeku. Pored ove tri nagrade za redom primila je druga značajna priznanja.

Biljana je voditeljica županijskog stručnog vijeća stručnih suradnika knjižničara osnovnih i srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije, i u zvanju je izvrsne savjetnice. Drži predavanja i radionice na stručnim skupovima knjižničara, učitelja razredne nastave i javnim stručnim skupovima na županijskoj, međužupanijskoj i državnoj razini. Redovito objavljuje članke vezane za praktičan rad u knjižnici. Posebnu pažnju u svom radu poklanja informacijsko komunikacijskim tehnologijama. Pozitivnim pedagoškim pristupom naglašava važnost funkcije učitelja/knjižničara koje nije samo prenošenje znanja, već prenošenje etičkih vrijednosti, pozitivnih vrednota i uvjerenja, prihvaćanje interesa i sposobnosti učenika, razvijanje samostalnosti te poticanje kreativnosti učenika kao ključne kompetencije za cjeloživotno učenje. „Moja kreativnost dolazi do izražaja u različitim oblicima, načinima i metodama rada s učenicima“ kazala je Biljana Krnjajić. Za svoj pedagoški rad, dobitnica je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najuspješnijeg odgojno obrazovnog djelatnika dvije godine zaredom.

 

 

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime