11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Babina Greda postaje središte investicija vrijednih oko 150 milijuna eura

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Dvije tvrtke – jedna hrvatska, druga inozemna, uložit će desetke milijuna eura u izgradnju pogona na tom području. Planirana je izgradnja geotermalne elektrane, hrvatskih investitora, čija je vrijednost oko 80 milijuna eura.

Druga, norveška investicijska tvrtka odlučila je na području Babine Grede graditi pogon koji koristi novu, inovativnu i patentiranu tehnologiju za proizvodnju biomase. Bit će to prva takva tvornica u Hrvatskoj. Pogon će biti vrijedan od 40 do 60 milijuna eura.

Iskorištavat će se razna sirovina odnosno biomasa kojom će se zatim dobivati tzv. crni pelet čija je kalorična vrijednost veća od običnog ugljena. Uz to, tijekom proizvodnog procesa izlučuju se i biokemikalije koje se koriste u prehrambenoj industriji

Gradnjom ovih pogona osigurat će se radna mjesta za stručne, mlade ljude, ne samo s područja općine nego i šire. Crni pelet inače se koristi u termoelektranama, a ovakav način proizvodnje testiran je u njih 14 diljem svijeta.

Krčevine, industrijska zona u Babinoj Gredi veličine je oko 40-tak hektara, a načelnik Općine otkriva kako vlada velik interes brojnih investitora. Obje velike investicije značit će mnogo za razvoj Općine, Vukovarsko-srijemske županije, ali i Hrvatske. U bližoj budućnosti, obje tvornice zaposlit će više od stotinu radnika. Babina Greda, iako većinskom dijelom Općina poljoprivrednika, uskoro će postati i ozbiljno industrijsko područje u široj okolici.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime