29 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Banožić o ostvarenome u protekle četiri godine

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Temeljem provedbenog postupka po raspisanom javnom natječaju ,dosadašnji pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić,imenovan je za predstojnika Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije. Zahvaljujući svim suradnicima za protekle četiri godine na predanom i marljivom radu, iskoristio je prigodu i podsjetio na ostvareno.

Rad pročelnika doc.dr.sc. Marija Banožića u tada tek osnovanom Upravnom odjelu za kulturu i turizam, započeo je upravo realizacijom strateškog dokumenta Master plana razvoja turizma grada Vinkovaca koji je uz čiste imovinsko-pravne odnose temeljni dokument za svako daljnje kandidranje projekata bilo prema nacionalnim izvorima financiranja ili izvorima financiranja od Europske komisije. Dokument je podijeljen u 26 programa, a Banožićev prelazak na novu funkciju u Ured državne uprave bila je prigoda za jasno podvući crtu i pojasniti gdje se stalo i što se između ostaloga napravilo.

Kada je riječ o realiziranim i planiranim projektima valja nagalsiti kako je u tijeku je izrada konzervatorske podloge za kulturno-povijesnu cjelinu grada Vinkovaca. Za navedeni projekt odobreno je 130.000,00 kn od strane Ministarstva kulture, a ukupna vrijednost projekta je 205.000,00 kn. Važno je spomenuti i obnovu kipa sv. Trojstva u parku na Trgu bana J. Šokčevića.

Izgrađen je i spomenik vučedolskom ljevaču bakra na Pješačkoj zoni te obnovljen kip sv. Florijana, a podignut je i spomenik Ivanu i Mariji Kozarac, postavljena je nova biste Josipa Runjanina te skulpture Dine Merhav iz ciklusa Ptice u letu u parku u ulici Josipa Lovretića.

U postupku je rješavanje zahtjeva za darovanje čestica u vlasništvu Republike Hrvatske, a koje obuhvaćaju Arheološki park Sopot i Kamenicu.U tijeku je izrada projektne dokumentacije za muzejsko dokumentacijski centar čime će Gradska knjižnica dobiti građevinsku dozvolu. Uz navedene projekte, valja spomenuti i projekte koji su kandidrani na prekogranične suradnje.

Nabrajajući projekte za koje je Grad Vinkovci odnosno Odjel za kulturu pod njegovim vodstvom osigurao i povukao sredstva iz raznih izvora financiranja, bivši vinkovački pročelnik za kulturu naglašava kako Master plan nije dokument koji se može provesti za jedan ili dva mandata jer ga treba kontinuirano provoditi do njegove realizacije i nadopunjivati novim proizvodima.

Banožić vjeruje kako će se započeto, ali i planirano realizirati, te kako će Vinkovci, kao najstarije europsko naselje steći položaj i status u kulturnom turizmu kakav ovaj grad i zaslužuje jer kultura je temelj grada Vinkovaca kako u opstanku tako i turističkom razvoju.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime