1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Bogat filmski program ovogodišnjeg DORF-a

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima 16.-19.08.2023. Već 17.godinu slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program na više lokacija u centru Vinkovaca.

Ukupno 6 hrvatskih i 1 svjetska premijera ove godine u Vinkovcima, na velikom ekranu, približit će recentna djela glazbeno-dokumentarne produkcije. U regionalnoj konkurenciji prikazat će se 5 filmova, iz Hrvatske i Srbije. Svjetsku premijeru doživjet će film „Opa!Videomusic Magazin – EP:Big Uglyville Scene“ (Romano D.Franto/Poanta Priče/Hrvatska, 2023), sjajnog performera i glazbenika koji dokumentira turbulentnu dugogodišnju karijeru. Film „Retro Boom“ (Dalibor Platenik/Eureka video/Hrvatska, 2023) dokumentira domaću retro scenu, vrlo vitalne vintage bandove, modu, festivale…Impresivnu koprivničku scenu imat ćemo prilike upoznati u filmu „Dalibor Trojak Show Metal Fest“ (Hrvatska, Dalibor Trojak, 2023) , a sjajan mladi dubrovački sastav gledamo u filmu „Uspon i pad SFT-a“ (Hrvatska, Rela Petrić, 2023). Kratki eksperimentalni glazbeni film „Kaschade’s Dreams“ (Srbija, Aleksandar Stojanović, 2021) hrvatsku premijeru imat će u Vinkovcima.

U programu Tajna povijest rocka bit će prikazana 4 filma – iz Hrvatske, Njemačke i Italije. Ponosno najavljujemo projekciju nijemog filma „Birtija“ (Joza Ivakić, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929.), dragulja hrvatske filmske baštine koji premijerno u Vinkovcima prikazujemo ljubaznošću Hrvatskog državnog arhiva. Književnik i kazališni redatelj Ivakić, vrsni poznavatelj slavonskog mentaliteta, kompetentno je obradio problem alkoholizma na slavonskom selu u ovoj naturalističkoj drami snimljenoj na izvornim lokacijama. Ekskluzivno, za projekciju u Vinkovcima glazbenu pratnju pripremili su surf-rock velemajstori LHD, koji će uživo odsvirati soundtrack.

Dokumentarni film autora Alessandra Melazzinija „Italo Disco – The sparkling sound of the 80’s“ (Njemačka/Italija, Alpenwa Media/RAI, 2021) uzbudljiv je prikaz fenomena ovog glazbenog žanra, uz impresivne arhivske materijale premijerno prikazujemo u Hrvatskoj. Hrvatsku premijeru u Vinkovcima će doživjeti njemački kratki dokumentarni film „Sonic Reverbs“ autora Sarnt Utamachote (Njemačka, 2022) o ulozi glazbe u životu marginaliziranih ljudi, iz queer i migrantskih krugova. Na kraju gledamo i odličan trash igrani film „Riffs of revolution“ autora Jurice Hižaka (Hrvatska, ReBL FiLM/udruga Trash, 2023), o sastavu Razor Jet i borbi frontmena Jeta protiv strašnog dr.Zempa. Igrani film u programu DORFa je izvrstan i zabavan, radujemo se kolegama iz Varaždina i čestitamo na filmu…

U popratnom, OFF DORF programu pripremili smo promociju stripova o glazbi, DJ nastup, pop-kulturni kviz i koncert.

Podsjećamo na kraju, o najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar).
Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja u Centru znanja u Vinkovcima. Još jednu godinu, Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet.
Za unikatne nagrade laureatima i na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

17.Festival DORF u Vinkovcima 2023. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Partner u provedbi je Gradski muzej Vinkovci.

PROGRAM :

16.08. (srijeda) INTRO/@rockabilly bar Hang Loose

21:00    REG – Retro Boom, 70′

17.08. (četvrtak)

18:00 Promocija knjige Trilogija gubitnika@Hang Loose bar

20:00 otvaranje @ Lapidarij Gradskog muzeja Vinkovci

REG – Uspon i pad SFTa, 36′

REG – Dalibor Trojak Show Metal Fest, 45′

21:30 OFF/POP KULTURNI KVIZ by Mario Kovač

18.08. (petak)

OFF/18:00 Promocija stripova o glazbi@Craft bar Valens +

20:00 @Lapidarij Gradskog muzeja Vinkovci

TPR – Sonic reverbs, 22′

REG – Kaschade’s Dreams, 18′

–  Opa! video magazin, 68′

TPR – Italo disco – sparkling sound of 80’s, 60′

OFF/23:00 DJ Ganja/Chempo Loco @Craft bar Valens

19.08. (subota)

20:00 @ Lapidarij Gradskog muzeja Vinkovci

TPR – Birtija, 32′

TPR – Riffs of revolution, 84′

22:00 DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE

OFF/Koncert – L.H.D. (Sisak)

Ulaz na sve programe je slobodan

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime