17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Brođanima pitka voda iz Sikirevaca

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

90.000 građana Slavonskog Broda i okolice Uskrs je provelo čekajući cisterne na ulici i puneći kanistre pitkom vodom. Da je voda u Slavonskom Brodu i okolici onečišćena pokazala je analiza uzoraka uzetih u petak, kada su i građani upozoreni da vodu iz slavonsko-brodskog vodovoda ne koriste za piće.

Iako ne potpuno jer još moraju koristiti vodu iz cisterni, danas ipak malo olakšanje! Normalizacija opskrbe pitkom vodom u Slavonskom Brodu očekuje se za otprilike dva tjedna. Započeli su radovi spajanja javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci. Interventni radovi vrijedni su 5 milijuna kuna, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je nazočio otvaranju radova.

Uz ministra Ćorića, te generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića u Sikirevcima je danas bio i predsjednik Uprave Vinkovačkog vodovoda Dražen Milinković.

Milinković je za Dnevnik Plave vinkovačke televizije pojasnio očekuju li se zbog povećane potrošnje redukcije vode u mjestima koja su preko Vinkovačkog vodovoda spojena na Sikirevce odnosno Regionalni vodovod te iznio umirujuću poruku prema kojoj korisnici ne bi trebali strahovati od većih problema, eventualno bi se sljedećih dana mogao osjetiti manji pad tlaka.

“Danas je napravljen radni sastanak gdje je donesena odluka i koraci koji će učiniti da se što prije osigura kvalitetna pitka voda građanima Slavonskog Broda. Imamo dvije faze. Prva faza bi bila da se hitno ovaj cjevovod koji je napravljen od Sikirevaca prema Brodu spoji i to će se danas i sutra odraditi i spojiti na krak Regionalnog vodovoda te na taj način se omogućiti da se voda s tog cjevovoda i zdenaca kojima mi upravljamo pusti voda u sustav i da se onda izvrši klasična proba, dezinfekcija i ispiranje. Također na području Bickog Sela postoji jedna vodosprema koja će se isto u tijeku par dana osposobiti tako da bi bila u funkciji da može dopuniti i osigurati vodu potrebnu za Brod. S druge strane to znači situaciju gdje mi sada raspolažemo sa četiri zdenca koja daju blizu oko 350 litara u sekundi.” – pojasnio je predsjednik Uprave VVK.

Milinković je istaknuo i kako je jasno da se preko 150 litara u sekundi u jednoj u jednoj fazi treba osigurati prema Slavonskom Brodu i da će se smanjiti količina vode prema Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali je i iznio umirujuću poruku za sve korisnike Vodovoda. “Izgradnjom Regionalnog vodovoda na našem području mi smo predvidjeli takve situacije i posjedujemo vodospremu Vinkovci kojoj smo proslavili nedavno 20 godina i obavili rekonstrukciju i pripremljena je za ovakve situacije i imamo na području Retkovaca vodospremu koja je za krak sjever odnosno Vođince, Mikanovce i Retkovce. Malo će biti možda osjetan pad tlaka na području županije odnosno Cvelferije s obzirom da je počela tamo izgradnja vodosprema, a nije dovršena. No, mislim da koordiniranom akcijom između nas i Vodovoda Brod i s obzirom na to da mi upravljamo crpilištem da ćemo uspjeti kontrolirati i balansirati te količine vode koje moraju ići prema njima da bismo prvo sada napravili probu i dezinfekciju te da bi stanovništvu osigurali dovoljne količine vode. Druga faza je osposobljavanje tri zdenca koja se nalaze na području Sikirevaca čime mi uz postojećih pet dobili 300 litara u sekundi i osigurali dovoljne količine vode za Slavonski Brod i za Vukovarsko-srijemsku županiju” – zaključio je Dražen Milinković, predsjednik Uprave Vinkovačkog vodovoda.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime