16 C
Vinkovci
Nedjelja, 24 rujna, 2023

Cvetkova domaća jarminačka banana!

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Jarmina je mjesto poznato po voćarstvu, jabukama osobito. Tamošnji voćari uzgajaju i višnje, breskve, nektarine. Međutim, manje je poznato, zapravo do danas i nepoznato, kako u ovom mjestu nadomak Vinkovaca rastu i – banane! I to prave, pravcate. Jarminčanin Cvetko Uskok u svom dvorištu ima dva stabla zasađena prije nekoliko godina, a ove godine stigli su i prvi plodovi ukusne, planetarno popularne tropske biljke…- Drvo banane atraktivnog je izgleda, a iskreno govoreći nisam se ni nadao plodu. Ali, evo, dogodilo se, bit će 70-80 komada tih bananica koje nisu velike kao one koje možemo kupiti u trgovačkim centrima, ali su jednako ukusne – priča Cvetko koji će grozdove banana sa stabla obrati za 20-ak dana, a do Božića će, kaže, one dozrijevati u podrumu.
Osim u tropskim krajevima banana se, eto, uspješno može uzgojiti i u srcu Slavonije. Cvetko dodaje:
– Nije zahtjevna za održavanje, treba joj samo dosta vode. Nakon berbe stablo se treba odsjeći na visinu do metra i primjereno zaštititi preko zime. Negdje u ožujku opet ju otvaram i kreće s vegetacijom.
Nije banana jedina neobičnost u Cvetkovom dvorištu u kojem su zasađene dvije masline, nar, a već 15-ak godina i egzotični kiwi koji osim debelog hlada donosi i bogat urod, čak i do 70 kilograma ploda!

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime