21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Dan mimoza obilježiti će se i u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Prvi mjesec u godini već je tradicionalno posvećen temama vezanim za rak vrata maternice. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavamo 20. siječnja, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u tjednu od 22. do 28. siječnja 2024. godine.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci, uz pomoć profesora i učenika Zdravstvene i veterinarske škole  dr. Andrije Štamparai logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci  provest će javnozdravstvenu akciju u povodu Dana mimoza u subotu, 20. siječnja 2024., s početkom u 10 sati u središnjem gradskom parku u Vinkovcima.

Ovom javnozdravstvenom akcijom koja se provodi s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja, Republika Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice.

Iako se posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, smanjuje, prema procjenama GLOBOCANA za 2020. godinu rak vrata maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti i smrtnosti kod žena diljem svijeta. Najveći udio novih slučajeva i smrti zabilježen je u zemljama niskog ili srednjeg stupnja razvoja. Kao i u razvijenim zemljama u svijetu, i u Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice smanjuje. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2020. godini oboljelo 276 žena, a godišnje se u oko 700-800 žena dijagnosticira premaligna promjena visokog stupnja. Prema Izvješću o umrlim osobama u 2021. godini umrlo je 122 žene  od posljedica te bolesti.

Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice se javlja u nešto mlađoj dobi. U 2020. godini je  trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina. To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i sjajne mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U 99,7% slučajeva uzrok raka vrata maternice je dugotrajna infekcija visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem, a može uzrokovati razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice. Većina osoba se tijekom života zarazi ovim virusom, te kod većine infekcija spontano prođe zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. No, kod nekih osoba se mogu razviti premaligne promjene na stanicama vrata maternice koje će, ukoliko se ne liječe, uzrokovati nastanak raka.

Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji obično nemaju simptome, a uznapredovale stadije prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi.

Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. U Hrvatskoj se cjepivo protiv HPV-a primjenjuje od 2007. godine, a od 2016. je u redovitom nacionalnom programu cijepljenja za učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola, ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. Iako sprječava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).

Dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Biser mudrosti simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice. Zbog toga što simbolizira ženstvenost, biser je kao izraz uzet i kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Za kraj, treba još jednom spomenuti da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije.

Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice  –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici … nikome !

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime