20 C
Vinkovci
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Dan mimoza: U Hrvatskoj 100 žena izgubi bitku s rakom maternice

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Diljem Hrvatske pa tako i u Vinkovcima, obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. I ove godine Dan mimoza organizirali su Liga protiv raka Vinkovci, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije te Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrija Štampar Vinkovci. Rak vrata maternice kod žena je po učestalosti na 4. mjestu. U Europi svake godine oboli 60 tisuća, a umre 30 tisuća žena. U Hrvatskoj godišnje od ove bolesti umre 100 žena. No, ne bi trebalo tako biti – upozoravaju liječnici. Riječ je o bolesti koja se sporo razvija pa redoviti preventivni pregledi i probirni testovi vrlo uspješno otkrivaju bolest u ranoj fazi. Stoga je i ovoga puta upozoreno na značaj redovitih ginekoloških pregleda.

“Redovitim pregledima mogu se uočiti promjene na stanicama vrata maternice prije nego se bolest razvije. Zbog toga je važno da se žene redovitu javljaju na ginekološke preglede”, kaže dr.med. Sanja Gale iz Zavoda za javno zdravstvo VSŽ.

“Poznato je da rak vrata maternice uzrokuje HPV, za koji postoji cjepivo. U Hrvatskoj ono je danas dostupno svima”, poručio je Dražen Švagelj, predsjednik Lige protiv raka Vinkovci.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime