17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Dan mimoza i u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja, i ove godine, 12. put, organizirali su u središtu grada – Dan mimoza. Riječ je o javnozdrastvenoj akciji koja se u siječnju u okviru tjedna borbe protv raka vrata maternice održava diljem Europe.

Hrvatski sabor na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i udruge Zdravka proglasio je treću subotu u siječnju Danom mimoza – Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Tim događanjem Republika Hrvatska priključila se brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice je značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na 4. mjestu. U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000. U Hrvatskoj se nalazi na 10. mjestu ljestvice pojavnosti, svake godine oboli od 300 do 350 žena, a umre više od 100 žena. U Vukovarsko-srijemskoj županiji svake godine oboli 15-tak žena, a od toga broja nekoliko žena i umre. To se, kako je istaknuto i tijekom akcije, svakako ne bi trebalo događati s obzirom na to da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i sjajne mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Izuzetno je važno, naglašeno je, odgovorno spolno ponašanje i redoviti ginekološki pregled uz obavezan Papa test.

U sklopu ove akcije liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Opće županijske bolnice Vinkovci i volonteri Lige protiv raka Vinkovci dijelili su promidžbene zdravstvene publikacije i mimoze, simbol akcije, pokušavajući na taj način motivirati žene da se redovito javljaju izabranom ginekologu i obavljaju pregled.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime