11 C
Vinkovci
Srijeda, 21 veljače, 2024

Dan mimoza u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Diljem Europe se od 22. do 28. siječnja 2018. godine obilježava Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice. Na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i udruge Zdravka, Hrvatski sabor je proglasio treću subotu u siječnju Danom mimoza – Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Obilježavanje ovog Dana prilika je za upozoriti da svakoga dana od raka vrata maternice oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna žena umre od te bolesti, ali i pozvati žene da redovito odlaze na ginekološke preglede. Dan mimoza obilježen je i u Vinkovcima.

Rak vrata maternice je značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na 4. mjestu. U Hrvatskoj se nalazi na 10. mjestu ljestvice pojavnosti. U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000. a svake godine oboli od 300 do 350 žena, a umre više od 100 žena. U Vukovarsko-srijemskoj županiji svake godine oboli 15-tak žena, a nekoliko ih i podlegne bolesti. To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Izuzetno je važno odgovorno spolno ponašanje i redoviti ginekološki pregled uz obavezan Papa test.

Rak vrata maternice pogađa mlađe žene, a osobito učestalo žene između 45 i 50 godina. Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini ovog problema proveli su akciju i ove godine.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je 11. put. Republika Hrvatska se tako priključila brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime