11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Danas obucite nesparene čarape!

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Svjetski je dan osoba s Down sindromom. Ovaj datum, 21.ožujka, simbolično je izabran – označava tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba koje boluju od Downa. Prema posljednjem popisu stanovništva službeno u Hrvatskoj živi 1526 osoba oboljelih od Down sindroma, no s obzirom da je popis rađen prije sedam godina za vjerovati je da ih je i više.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom za cilj ima pružiti im podršku i senzibilizirati javnost, a obilježavaju ga i u vinkovačkoj Udruzi Bubamara. Među više od 1500 njihovih članova, 20-ak ih je s Downovim sindromom. Jedan od njih je i Alen koji kaže, u Bubamaru najviše voli doći četvrtkom, kad je disco večer. Voli pjevati, družiti se, ali i otići petkom na kavu s prijateljima do grada. Bubamarci s Downovim sindromom bili su rado viđeni domaćini na štandu Buba bara tijekom Vinkovačkih jeseni i Adventa u Vinkovcima.

Uz disko, brojne radionice, aktivnosti i putovanja, Bubamara je vrlo aktivna u provedbi EU i drugih projekata, no upravo je Buba bar, koji je itekako senzibilizirao javnost kad su u pitanju osobe s Down sindromom, najiščekivaniji projekt otkad je udruge. “S obzirom da je Buba bar sad već velika priča, vjerujem da su se svi osvijestili i saznali više o mogućnostima, i općenito osoba s invaliditetom, ali pogotovo sa sindromom Down”, kaže voditelj Buba bara Paolo Bogdan i dodaje da je Buba bar trenutno u fazi uređenja te da vjeruju da će do kraja ljeta biti otvoren. Tad će ponovno pokazati – Bubamarci s Downovim sindromom, kako kaže i njihov prijatelj Paolo, sve mogu, njima veselja, truda i volje ne nedostaje, a prave samo odličnu kavu ili, kako glasi i moto: Ekstra kromosom za ekstra kavu!

Za 21. ožujka, Svjetski dan osoba oboljelih od Down sindroma, iz Bubamare su poželjeli samo priliku da pokažu koliko mogu. A ako već dosad niste, za večerašnju šetnju ili odlazak u grad, obucite šarene, odnosno nesparene čarape, na taj način i vi ćete simbolično dati podršku osobama s Down sindromom i obilježiti njihov dan!

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime