30 C
Vinkovci
Petak, 22 rujna, 2023

Demograf Dražen Živić: ” Danas Svinjarevci imaju manje stanovnika nego 1857. godine.”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Prije Domovinskoga rata u Svinjarevcima je živjelo više od 900 stanovnika. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Svinjarevcima je živjelo 386 stanovika. Samo šest godina kasnije – nagađa se kako u ovogodišnjoj seoskoj prijestolnici Vukovarsko-srijemske županije, živi tek 200-injak stanovnika.

– Nažalost, dva Svjetska rata i Domovinski rat su demografskom smislu unazadili Svinjarevce. Danas Svinjarevci imaju manje stanovnika nego 1857. godine – izjavio je Dražen Živić, voditelj Instituta Ivo Pilar Područni centrar Vukovar.

U Svinjarevcima je ovom zgodom po prvi puta bio i Ante Nazor, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra.

“Na nama je jednostavno da probamo zabilježiti sve te događaje i što je najvažnije djeci koja su ovdje prenijeti činjenice da se stvari jednostavno ne zaborave” – rekao je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor.

Demograf Živić u svome predavanju zaključio je kako u društvu vlada atmosfera podjela i ideoloških sukoba, što je veliki razlog zbog kojeg mladi ljudi odlaze s ovih područja.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime