5 C
Vinkovci
Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Demograf Šterc za Vinkovačku tv: “Subvencioniranje stambenih kredita pogodna je za prodavače stanove, ne i za kupce”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Država će usvojenim Zakonom o subvencioniranju stambenog kredita, sufinancirati polovicu anuiteta u prvotnom roku trajanja od 4 godine, plus s dolaskom novog člana, još dvije godine dodatno, i to za one kupce nekretnina ne starije od 45 godina. I to za kupnju stana ili kuće koja ima akt za građenje i akt za uporabu građevine, čija cijena s porezom na dodanu vrijednost po metru četvornom neto korisne površine, nije veća od 1500 eura, a odobrit će se onaj kredit koji ne prelazi iznos od 100 tisuća eura, čiji rok otplate nije kraći od 15 godina, a država će plaćati najviše 3,75 posto kamate na glavnicu za vrijeme trajanja subvencije.

Zvuči idealno, no demograf Stjepan Šterc upozorava kako sve navedeno nije ključna mjera demografske revitalizacije.

– Ovako nam se čini da je ta mjera, pogodna za prodavače stanova kroz bankarski sustav i olakšano podizanje kredita i njegovo subvencioniranje za prodaju nekretnina. Mjera je dobrodošla, ali ne spada u red za demografsku revitalizaciju. Nestajemo i prirodnim i iseljeničkim putem, a to treba podići na stratešku razinu – izjavio je demograf Stjepan Šterc u razgovoru za Vinkovačku televiziju.

Kako i na koji način će funkcionirati provedba ovog Zakona ostaje vidjeti, jer prve prijave bankama i APN-u su tek u tijeku, a vremena ima do kraja srpnja iduće godine. Država je za provedbu ovog Zakona u ovoj godini u proračunu osigurala 17 i pol milijuna kuna.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime