21 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Deset tisuća kuna stipendije svakom redovnom studentu poljoprivrede

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Osijeku je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti održana 4. nacionalna konferencija o poljoprivredi – Slavonika. Slavonika je konferencija koja okuplja stručnjake velikih poljoprivrednih kompanija, predstavnike državnih institucija, akademsku zajednicu te studente koji predstavljaju budućnost hrvatske poljoprivrede. Konferenciju je svečano otvorio ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Tolušić, koji je izlagao o smjernicama hrvatske poljoprivrede i odgovarao na pitanja studenata.

Upravo studentima poljoprivrede ministar je donio i izvrsnu vijest – ministarstvo poljoprivrede će od nadolazeće jeseni s 10.000 kuna godišnje financirati stipendije svim redovnim studentima koji upišu višu godinu bilo kojeg poljoprivrednog smjera na fakultetima u pet slavonskih županija.

Kako na osječkom, tako i na ostalim poljoprivrednim fakultetima u Hrvatskoj, bilježi se pad upisanih broja studenata pa su velika očekivanja od ove mjere.

“Dok Europa ima u prosjeku šest posto mladih poljoprivrednika, Hrvatska ima čak 13 posto mladih. Prije dva tjedna ugovore o financiranju vrijedne gotovo 60 milijuna kuna potpisala su 163 poljoprivrednika iz slavonskih županija, a sredstva će se utrošiti za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu. Godinu smo započeli s ugovorenih 10,3 milijarde kuna projekata iz Programa ruralnog razvoja, a ove godine na raspolaganje stavljamo sva raspoloživa sredstva namijenjena do 2020. Posljednji statistički podaci dokazuju da se Hrvatska poljoprivreda oporavlja i raste. Raste vrijednost poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka. Čak je i pokrivenost uvoza izvozom najviša u zadnjih 7 godina. ” – izjavio je ministar Tolušić u Osijeku. Tolušić je nadalje dodao: “Danas sam sa studentima razgovarao o smjeru u kojem ide naša poljoprivreda i je li u skladu s njihovim potrebama. Pozvao sam ih da se i dalje trude i svojim znanjem doprinesu razvoju hrvatske poljoprivrede. Nagradit ćemo njihovo znanje i trud, pa će Ministarstvo poljoprivrede od ove jeseni sa 10 tisuća kuna financirati sve stipendije redovnih studenata poljoprivrednih smjerova u Slavoniji koji upišu višu godinu. I to je dio Projekta Slavonija – velikog i važnog projekta koji neće ostati samo na papiru.” – zaključio je ministar Tolušić na otvaranju 4. nacionalne konferencije o poljoprivredi Slavonika.

Uz sve navedeno, hrvatska poljoprivreda mora postati uspješnija i konkurentnija. A domaća poljoprivreda, koja je krenula u pozitivnom smjeru, nije ni propala odjedanput pa se preko ne može ni oporaviti – ponovio je još jedanput resorni ministar. Najavio je za srpanj i natječaje za izgradnju 20 ULO hladnjača, čime bi se riješili višedesetljetni problemi domaćih voćara i povrtlara.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime