1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Same Deutz Fahre Žetelice drugi dan u štrajku

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice i danas su štrajkali. U štrajk su stupila 292 člana radničkog sindikata te 30-ak radnika koji nisu u spomenutom tijelu. Podsjećamo, neposredan povod štrajku je odbijanje sindikalnog zahtjeva za povećanjem plaća u skladu s kolektivnim ugovorom.

– Od Uprave tražimo povećenja plaća od 750 kuna bruto i 8-postotni dodatak na posebne uvjete rada. Uprava na to nije pristala – izvijestio je Marko Ivkošić, sindikalni povjerenik u Same Deutz Fahru Žetelice.

Odluci o štrajku prethodio je proces mirenja između poslodavca i sindikata, koji je rezultirao krahom. Poslodavac nudi znatno manje; povišicu od 300 kuna bruto, bez daljnjih pregovora u sljedeće tri godine.

– Zahtjevi radnika apsolutno su legitimni i razumljivi. Njihove plaće su u zadnjih devet godina narasle za tek 9 posto, a produktivnost je povećana, čini mi se, 100 posto – primijetio je Siniša Kosić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata.

Plaće radnika koji obavljaju iznimno složene poslove i koji godišnje proizvedu 430 kombajna, značajno su ispod hrvatskog prosjeka; od 2.800 do 4.000 kuna. Apsurdno je, naglašeno je iz štrajkaških redova, što dobit poslodavca raste galopom, a plaće tek kaskaju. Odlučno je stoga poručeno da hrvatski kapitalizam neće biti kapitalizam južnoameričkog tipa.

– Gdje će 95 posto zajedničke dobiti ići poslodavcu, a radnici će dobivati mrvice. Hrvatska je članica EU, Hrvatska mora biti u prosjeku EU, a ne na samom dnu, gdje trenutno jest. Hrvatska je 27. zemlja po visini plaća u EU, jedino su Bugari manje plaćeni – rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, uz napomenu da će organizacija biti podrška radnicima Same Deutz Fahr Žetelica u svim danima štrajka.

– Tvrtka je profitabilna, plaće moraju ići gore, zahtjevi radnika nisu nerazumni, ne mogu ugroziti produktivnost tvrtke, niti interes poslodavca – dodao je Novosel umjesto zaključka.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime