11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Djeca s poteškoćama u razvoju i ove godine imaju svu potrebnu pomoć i potporu u osnovnim školama i vrtićama u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Svoje ugovore danas je preuzelo 45 pomoćnika u nastavi i sedam pomoćnika u vrtićima koji će tijekom nove školske i pedagoške godine brinuti o ukupno 55 djece s poteškoćama u razvoju u vinkovačkim školama i dječjim vrtićima.

Grad Vinkovci je i za ovu školsku godinu osigurao asistenciju učenicima s teškoćama u razvoju sedam osnovnih i jedne srednje škole zahvaljujući projektu „Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju“, vrijednom 320 tisuća eura.

Projekt je s 85% financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, uz sufinanciranje Grada Vinkovaca u iznosu od 50 tisuća eura odnosno s nešto više od 15%. Projektna prijava, ističe, voditeljica projekta Marina Karačić iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, pripremljena je u suradnji Agencije i Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca te osam koordinatora odnosno predstavnika škola.

„Kroz projekt osiguravamo potrebnu potporu pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima u svrhu njihovog što kvalitetnijeg obrazovanja i socijalne uključenosti i integracije unutar redovnog odgojno-obrazovnog sustava. Školsku godinu 2023./2024. započinjemo s 44 pomoćnika u nastavi i jednim stručnim komunikacijskom posrednikom, koji će pružati potporu za ukupno 48 učenika s teškoćama u razvoju“, objašnjava Karačić.

A Vinkovci su jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su još prije šest godina uz pomoćnike u nastavi razvili i vlastiti sustav pomoćnika u vrtićima, u potpunosti financiran iz gradskog proračuna. Praksa je to koju su danas prihvatili i koriste i drugi gradovi. Pomoćnici u vrtićima su od velike pomoći odgojiteljima, reći će ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar, napominjući kako za pedagošku 2023./2024. godinu na raspolaganju imaju sedam pomoćnika koji će brinuti o sedmero djece.

„To su djeca koja samostalno ne mogu obavljati osnovne radnje, a pomoćnici su tu da im pomognu upravo u obavljanju tih osnovnih radnji, od hranjenja, hodanja, presvlačenja, sve ono što djeca u toj dobi trebaju znati. Ovo je jako velika pomoć odgojiteljima koji sami ne bi mogli pružiti posebnu pažnju djeci s poteškoćama“, ističe Suzana Zidar.

Prilikom današnje podjele ugovora, pomoćnike u nastavi i pomoćnike u vrtićima uvodno je pozdravio gradonačelnik Ivan Bosančić, poručivši im kako od prvog dana na poslu svu pažnju i sve svoje znanje moraju usmjeriti i podrediti djeci koja trebaju njihovu pomoć.
„Zahvaljujem svima koji su se javili na natječaj, ali i VIA-i koja je odradila projekt te našim ravnateljima i nastavnicima koji su direktno uključeni u ovu priču. Svake godine nastojimo povećati sredstva namijenjena za ovu svrhu, a kako bi u konačnici našim sugrađanima koji rade ovaj odgovoran i zahtjevan posao svake godine rasla primanja i kako bi oni uvijek mogli biti na raspolaganju i od pomoći učenicima, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima“, naglasio je gradonačelnik.

Tako je uz 320 tisuća eura namijenjenih financiranju pomoćnika u nastavi, za rad sedam pomoćnika u vrtićima u proračunu Grada Vinkovaca za ovu godinu osigurano nešto više od 38 tisuća eura.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime