13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Djecu ne ostavljajte same u vozilu i držite na oku kad su blizu kupališta !

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se priopćenjem u kojemu pozivaju na dodatan oprez za sigurno i bezbrižno ljeto:

Dijete ne bi trebalo ostavljati u automobilu nikada, a dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od stradavanja djece ostavljenih u vozilima. Ostavljanje djeteta na kraće vrijeme, parkiranje u hladu i ostavljanje otvorenog prozora nisu garancija izbjegavanja tragičnih posljedica, savjetuju iz policije.

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kao i svake godine, upozorava:

•    radi slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša) tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe.
•    visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara i ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi  do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i  bubrega.
•    ako je temperatura okoline oko 28 °C, temperatura u autu vrlo brzo može dosegnuti i do 54 °C!
•    simptomi koji se javljaju radi toplotnog udara su: ubrzani puls, topla i suha koža, nemir, zbunjenost, glavobolja, pojava vrtoglavice, smušenost/pospanost, gubitak svijesti.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce, te je potrebno voditi računa i o njima jer o odgovornom ponašanju ovisi i njihov život.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

•    uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.
•    preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i sl.)
•    preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Više o savjetima i preporukama možete pročitati ovdje.

Također, ovih dana većina građana traže osvježenje od ljetnih vrućina i sparina u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima i u moru, no ipak moramo biti svjesni kako boravak uz vodu skriva brojne opasnosti.

Ponajprije je riječ o utapanju, ali vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput tjelesnih ozljeda.

Prije svega apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi.

Roditelji posebno trebaju djecu držati na oku i brinuti za njihovu sigurnost, što znači da se nikad ne smiju posve opustiti. Djeca se brzo izgube u masi kupača i lako se utope u plićaku. Nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati.

SKREĆEMO PAŽNJU DA :

•    djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe,
•    neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje,
•    nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka,
•    nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol,
•    u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć, posebice u slučaju dugog izlaganja jakom suncu
•    ne skakati u vodu nepoznate dubine,
•    izbjegavati plivanje u samoći,
•    ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime