5 C
Vinkovci
Srijeda, 29 studenoga, 2023

Dnevnik Dijane Budisavljević otvorio 3. Festival glumca u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Treći Filmski festival glumca u Vinkovcima otvorio je hrvatski igrani film “Dnevnik Dijane Budisavljević”, apsolutni pobjednik Pule sa šest osvojenih nagrada.

” Radi se o jednoj nepoznatoj priči koja je čekala 70 godina da bude ispričana, o ženi koja je za vrijeme 2. Svjetskog rata u Zagrebu spašavala srpsku djecu iz ustaških logora”, podsjetila je u Vinkovcima redateljica filma, Dana Budisavljević. Rad na filmu trajao je 10 godina. Temelji se na Dnevniku Dijane Budisavljević koji je pronađeni nakon njezine smrti. U filmu su i svjedoci toga vremena, koji su pred kamerama svjedočili o tužnim iskustvima iz ustaških logora. Među njima i Milorad Jandrić iz Vukovara. Kao desetogodišnjak je zarobljen i doveden u Staru Gradišku.

“Imao sam tada 10 godina, za mene su najveće strahote bile djeca u logoru koja nisu hodala, koja su puzala, imala razne bolesti”, rekao je Jandrić.

Filmski festival glumca u Vinkovcima i u narednim danima donosi prestižne filmske naslove. Ukupno – njih osam. U utorak, na Dan neovisnosti, primjerice – bit će Dan filmova o Domovinskom ratu. “Tada ćemo prikazati film Pouke o čovječnosti i film koji smo svi dugo čekali, General Antuna Vrdoljaka”, najavio je umjetnički voditelj Filmskog festivala glumca, Slaven Nuhanović.

Sve naslove pažljivo će pogledati i Prosudbena komisija: Marica Vidušić Vrdoljak, Sanja Vejnović i Goran Libarić, koja će na kraju Festivala dodjeliti 4 nagrade – za glavnu žensku i mušku ulogu te sporedne uloge, a riječ je o zlatnoj i srebrnoj statui Vinkovački Orion.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime