29 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Do uporabne dozvole iz svog doma, brzo i lako, bez odlazaka u institucije

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša započeli su s poslom skeniranja akata o gradnji početkom ožujka, a završili krajem srpnja ove godine odnosno čak 5 mjeseci prije planiranog roka.

Radi se o nacionalnom projektu „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“, a u navedenom razdoblju u Vinkovcima su skenirana 15.323 akta, točnije, preko 50.000 stranica različitih akata o gradnji. Riječ je o 10-ak vrsta akata, kao što su građevinske dozvole, uporabne dozvole, lokacijske dozvole i slično.

Gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako je u cijeloj priči najvažnije to što provedba ovoga projekta ima višestruke prednosti za građane budući da će uskoro, umjesto dosadašnjih fizičkih odlazaka u institucije, do traženih dokumenata moći doći na jednostavniji način, kroz sustav eGrađani i putem GEOportala ISPU odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih zatim brzo povući iz sustava.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović podsjeća pak kako je još 2015. godine uvođenjem sustava eDozvola postupak izdavanja dozvola u potpunosti digitaliziran, dok se sada projektom eArhiva značajno smanjilo administrativno opterećenje, a osigurana je i transparentnost postupaka u području prostornog uređenja i gradnje, čime se povećava i učinkovitost javne uprave.

„Skeniranje je ove godine započelo u županijskim središtima i većim gradovima i općinama u 13 županija, a planirani završetak čitavog procesa je kraj 2022. godine, no, mi smo uz veliki angažman djelatnika uspjeli sve završiti dosta ranije“, naglašava Mecanović.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi ovaj projekt s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine kada je započelo digitalno izdavanje dozvola putem sustava eDozvola. Od uspostave modula eDozvola 2015. godine, sve lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, izdane od tada do danas, pohranjene su u digitalnoj formi, a riječ je o više od 3,2 milijuna dokumenata.

„Sve prije toga nalazi se u papirnatim izdanjima po raznim arhivama što građanima i investitorima otežava proces pronalaska. Digitalizacijom postižemo to da će svi koji imaju potrebu, nakon što isti bude u upotrebi, preko sustava lako doći do potrebnih uporabnih dozvola koje su od velike važnosti u većini postupaka“, objašnjava Mecanović.

Digitalizacija akata o gradnji, napominje, provodi se kroz modul eArhiva. Sam postupak provodi se u dvije faze. Prva je skeniranje i indeksiranje akata, a druga unos metapodataka i georeferenciranje. Prva faza podrazumijeva skeniranje svih akata o gradnji na terenu te uz osnovni set podataka isporuka tih akata u sustav eArhiva. U drugoj fazi će se provjeriti svaka skenirana dozvola, njena ispravnost i čitljivost te točnost unesenih osnovnih podataka o dozvoli u prethodnoj fazi.

Nakon toga će se toj dozvoli dodijeliti oznaka točne lokacije na službenoj digitalnoj karti Republike Hrvatske što je omogućeno kroz već prethodno razvijen web-alat za georeferenciranje u sklopu sustava ISPU. Tada će takva digitalizirana dozvola postati službenim dijelom digitalne arhive te biti javno dostupna građanima na GEO portalu ISPU-a.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime