28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Druženje djece s lovcima u Lovačkom domu Jastreb

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vukovarsko – srijemska županija od 2019. godine provodi projekt „Djeca s lovcima u prirodi”. Cilj projekta je približiti djeci šumu, prirodu, životinje i sve što je vezano za očuvanje prirode i našeg šumskog bogatstva. Kroz lovačke domove nastoji se prikazati kako izgledaju divlje životinje i da u sklopu ove izvannastavne aktivnosti mogu naučiti što znači biti u suživotu s prirodom.

„Svjedoci smo kako tehnologija okupira njihovu svijest, tako da se nadamo kako će im kroz ovaj naš mali projekt, posjet lovačkim društvima približiti koliko nam zapravo priroda znači.“ – upoznala nas je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat, na današnjem predstavljanju projekta.

U sklopu projekta „Djeca s lovcima u prirodi” izrađene su ploče na kojima će biti prezentirana vidljivost projekta, s ciljem da svaki posjetitelj lovačkih domova vidi da su on i u projektu Vukovarsko – srijemske županije, odnosno da se druže s djecom i da je lovački dom prijatelj djece.

„Želja nam je da projekt bude vidljiv i prepoznatljiv, ne samo na području naše Vukovarsko-srijemske županije, nego i šire. Svake godine trudimo se donijeti nešto novo, pa se nadamo kako će se ubuduće uključiti viši razredi osnovnih škola gdje ih, uz upoznavanje sa šumom i divljim životinjama, planiramo naučiti kako preživjeti u prirodi ili slične stvari koje ne mogu u školi naučiti. Nadamo se kako će sve ovo prepoznati još veći broj lovačkih društava, vrtića i škola.“ – rekla je pročelnica Parat.

Od 2022. godine lovačke domove je posjetilo ukupno 26 škola i vrtića te oko 1.600 djece, a domaćin današnjeg susreta bilo je Lovačko društvo „Jastreb“ Stari Jankovci. „Zamisao je da mlade ljude približimo lovstvu, da im pokažemo da lovstvo nije nešto negativno kako se to inače prikazuje, nego jedna izrazito bitna gospodarska grana i jedan sportski dio našeg društva. Cilj nam je da klinci iz našeg doma odu s pozitivnim stavovima i nauče ono najvažnije o našem poslu.“ – rekao je Dejan Domitrović, lovočuvar LD Jastreb Stari Jankovci.

Također je komentirao susrete s djecom: „Bude svakakvih pitanja, djeci su najzanimljivije prezentacije sa psima, pa smo nekoliko puta prikazali način lova s pticama grabljivicama. Zanimaju ih neke stvari koje viđaju u svojim domovima, vrtovima, naseljima pa su primjerice česta pitanja vezana uz lisice. Objasnimo im onda zašto je bitno ne dirati grabežljivu divljač, koje sve bolesti mogu prenijeti i slično. Djeca su jako inovativna i imaju razna pitanja.“

Katolički dječji vrtić „Eden“ već treću godinu sudjeluje u ovom projektu: „Bili smo u Korođu, Cerni i evo sad drugi put u Starim Jankovcima. Djeca su oduševljena, sviđa im se u prirodi. Maknuli smo ih od ekrana i učimo ih o važnosti brige za prirodu, o životinjama i primijetili smo sve promjene godišnjih doba. Zaista ovdje uživaju!“, rekla je Marija Miholjković, odgojiteljica vrtića „Eden“.

Inače, na području županije imamo oko 70 lovačkih udruga, a brojnost lovaca uključenih u Lovački savez Vukovarsko – srijemske županije je 2.200, dok imamo 200 lovaca koji nisu uključeni u Savez. „Broj se rapidno povećava iz godine u godinu, najviše zato što je lovački ispit u zadnje dvije godine 500 kuna i tu je jako velik odaziv u Savezu. Prije je bilo oko 60 polaganja, sada je oko 150 po jednom polaganju što znači nekih 300 novih lovaca svake godine.“ – izvijestio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Krunoslav Buhač.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime