21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

Državni arhiv u Vukovaru uselio u novu zgradu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Potpisima čelnog čovjeka Državnog arhiva u Vukovaru Petra Eleza i čelnog čovjeka grada Vukovara Ivana Penave te prigodnim uručenjem ključeva Državni arhiv i službeno je uselio u novu zgradu. “Riječ je o zgradi koja će biti građena ne samo za sadašnjost nego i za budućnost, tu će biti smješteno gradivo koje se trenutno nalazi u sabirnom centru u Vinkovcima, te će dolaziti gradivo koje će se preuzimati s terena”, pojasnio je ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez. Nakon ratnih okolnosti Državni arhiv bio je privremeno smješten u Vinkovcima, gdje će prema najavama, nastaviti djelovati svojevrsna podružnica Arhiva koji je odsad smješten u Županijskoj ulici u Vukovaru. U novoj zgradi bit će i specijalizirana arhivistička i povijesna knjižnica, na raspolaganju studentima i učenicima.

“Budući je zgrada građena namjenski i po pravilima struke predstavlja jednu od najmodernijih namjenskih zdanja u Hrvatskoj, što nam svakako služi na ponos i čast. Važnost za Vukovar je ogromna, vraćamo korak po korak ono što je on imao davnih godina, vraćamo mu to da bude središte ovog dijela Hrvatske i sjedište županije” rekao je vukovarski gradonačelnik.

Inače, Državni arhiv u Vukovaru, koji zapošljava sedmero djelatnika, trenutno raspolaže s 2.000 dužnih metara gradiva pa je novi prostor i više nego dovoljan. No, vrlo uskoro količina gradiva bit će i veća, jer se očekuje povrat gradiva iz nekoliko arhiva u kojem je bilo čuvano nakon Domovinskog rata, najavljuju iz novouseljenog Arhiva. Projekt nove zgrade vrijedne nešto više od 7 milijuna realiziran je zahvaljujući sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, dok unutarnje uređenje, koje je upravo u tijeku, financira Ministarstvo kulture RH.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime