17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Dug Cibalije nešto viši od 12 milijuna kuna, uskoro natječaj za predsjednika kluba

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Velikoj vijećnici grada Vinkovaca održana je Skupština Cibalije na kojoj su Uprava, Nadzorni odbor i revizor iznijeli izvješća o radu društva. Osim toga raspravljalo se o izmjenama i dopunama Statuta društva te o dokapitalizaciji koja trenutno najvažniji proces. Najavljene su i nove skupštine na kojima bi se trebao odrediti novi smjer kojim će krenuti Cibalia.

Cibalia je 2022. godinu zaključila s gubitkom od 2.206.690 kuna. Trenutno stanje u klubu je neodrživo, vinkovački ponos pleše na rubu bankrota, a takav scenarij trebao bi se spriječiti dokapitalizacijom. Proces je to koji će Cibaliju dovesti na nulu i time omogućiti normalno poslovanje.

“Konačno je započeo proces o kojemu smo govorili. Idemo dokapitalizirati klub da napokon postane jedna zdrava sredina, financijski gledano. Naša obveza je da ga dovedemo u jedno normalno stanje kako bi se mogao razvijati i kako bi se u klubu mogli isključivo okrenuti sportskom dijelu i razvoju sporta. Umjesto da se stalno vraćamo na financije, dugovanja i blokade”, rekao je predsjednik Skupštine Ivan Bosančić napominjući kako se svih ovih godina to nekako držalo iznad vode, ali da je stanje postalo neizdrživo.

Ističe kako klub mora doći na jednu zdravu osnovu, biti pozitivan financijski te krenuti se isključivo baviti sportom i razvijanjem nekih novih mladih nogometaša. Ono što javnost najviše zanima je zasigurno pitanje duga. Revizor je na skupštini istaknuo kako on iznosi 12 milijuna i 300 tisuća kuna, a upravo dokapitalizacijom bi se on trebao svesti na nulu. Kako i na koji način pojasnio je Bosančić.

“Jedan dio će ići iz proračuna, dok će se u drugom dijelu zatražiti od vjerovnika da prihvate jedan dio unutar vlasničke strukture. Želja nam je u svakom slučaju da on u sljedećim mjesecima dođe na jednu zdravu nulu”, navodi predsjednik Skupštine kluba.

Tijekom sjednice naveo je kako bi klub trebao krenuti funkcionirati na jedan potpuno drugačiji način nego što je to bila dosadašnja praksa. Naglasak bi se trebao staviti na školu nogometa koja bi trebala biti bogatstvo svakog kluba.

“Kada ga postavimo na zdrave osnove zahtijevat ćemo od svih onih koji budu dio Cibalije da kluba ima jedan moderan način funkcioniranja. Sve mora biti usmjereno prema mladima i školi nogometa. Sve mora biti usmjereno prema tome da taj novi mladi nogometaš na koncu postane i proizvod kluba koji će se kasnije reflektirati kao određeni prihod. Isto tako, svu našu snagu usmjerit ćemo i prema infrastrukturi kako bi dobila jednu novu dimenziju. Bit će na korist i svima ostalima, ali će biti gledana kao jedna prihodovna strana i kao nešto što će također biti proizvod kluba”, istaknuo je Bosančić.

Vinkovačka javnost s nestrpljenjem očekuje i imenovanje novog predsjednika kluba. Novi čelni čovjek kluba birat će se putem natječaja koji bi uskoro trebao biti raspisan. Sadašnja predsjednica Dea Lasić i dalje će biti na raspolaganju kako bi se započeti poslovi završili u miru.

“Ne bih se htio ograničiti jer čitav pravni posao je važan, pa da ne govorim točno određeni datum, a zbog nekog drugog pravnog posla to ne izvedemo na vrijeme. No, vrlo brzo se može očekivati natječaj. Svi oni koji misle da imaju reference, snage, ideje i želje neka se jave. Svakoga ćemo razmatrati pojedinačno i s punom pažnjom”, govori Bosančić.

Uvjeti natječaja neće biti ograničeni kako bi svatko dobio priliku predstaviti sebe, ali svoj program. Predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Niče na skupštini je najavio određene promjene Statuta. Dosadašnjim statutom predsjednik Uprave odlučuje o svim financijskim poslova do 500 tisuća kuna.

“Ako želimo veći nadzor i učinkovitije poslovanje kluba onda definitivno treba razmišljati da se takve odredbe promijene. To je sve u nekoj sferi razmišljanja i pronalaženja najboljih rješenja za Cibaliju. Osobnog sam stava da klub mora imati tri ili pet članova Uprave, a ne jednog kako bi se pokrio pravni i ekonomski dio, marketing, ali i logistika”, ističe Niče

O kolikom se rasponu ovlasti samo jedne osobe radi govori činjenica kako predsjednik kluba barata s jednakim iznosom kao i gradonačelnik Vinkovaca koji ima nemjerljivo veći proračun.

Niče navodi kako klub trenutno funkcionira samo umijećem predsjednice Lasić, ali i da novci od transfera Diona Drene Belje iz Osijeka u Augsburg još uvijek nisu uplaćeni. To je trebalo biti odrađeno u travnju ove godine. Bilo kako bilo pred Cibalijom je jedno vrlo zanimljivo razdoblje i vidjet ćemo u kojemu će smjeru vinkovački klub krenuti.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime