-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Dugoročno razvojno rješenje za pružanje usluga vodoopskrbe i odvodnje u četiri općine

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U tijeku je izrada projektno-studijske dokumentacije i dokumentacije o nabavi na području aglomeracije Nuštar, Jarmina, Markušica i Tordinci. Ugovor o izradi dokumentacije potpisan je prije više od dvije godine, a o aktivnostima koje su u tijeku bilo je govora na radnom sastanku koji je upriličen u ponedjeljak, 9. listopada, u prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o.

Predstavnicima Hrvatskih voda, Vukovarsko-srijemske županije, načelnicima Nuštra, Jarmine, Markušice i Tordinaca te predstavnicima Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. (VVK) informacije o tijeku izrade dokumentacije dali su predstavnici tvrtke Hidroprojekt-ing d.o.o. Zagreb, tvrtke koja izrađuje dokumentaciju. Do sada su izrađeni Studija izvodljivosti, Elaborat zaštite okoliša, Idejni i Glavni projekt, ishođeno je rješenje Ministarstva gospodarstva o prihvatljivosti zahvata za okoliš, u pripremi je i dokumentacija o nabavi, tijekom listopada bit će pokrenut postupak za izdavanje lokacijske dozvole, a do kraja godine postupak za izdavanje građevinske dozvole.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije za prijavu projekta „Vinkovci sjever“ vrijedna je oko 1,46 milijuna eura (bez PDV-a), a cilj mu je poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na uslužnom području VVK kako bi aglomeracija „Vinkovci sjever“ mogla biti prijavljena za financiranje iz EU fondova. Studijskom i projektnom dokumentacijom bit će definiran investicijski plan i dugoročni razvojni plan za pružanje usluga javne vodoopskrbe i javne odvodnje na području aglomeracije Vinkovci 2 koja obuhvaća naselja Jarmina, Gaboš, Markušica, Podrinje i Karadžićevo, aglomeracije Tordinci koja obuhvaća naselja Tordinci, Antinska Mlaka, Antin, Korođ i Ostrovo te aglomeracije Nuštar koja obuhvaća naselja Nuštar, Cerić i Marinci. „U sklopu izrade projektne dokumentacije za odvodnju predviđena je izgradnja mreže odvodnje i priprema za kućne priključke putem priključnih okana te rekonstrukcija postojećih vodoopskrbnih cjevovoda. Rekonstrukcija vodovodne mreže planirana je u svim naseljima i to zbog dotrajalosti mreže, velikih gubitaka i novih uvjeta dobave vode budući da su sva ova naselja spojena na regionalni vodovod“, kaže direktor VVK Mario Komšić.

Ukupno je kroz aglomeraciju „Vinkovci sjever“ na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda planirana izgradnja 110 km cjevovoda i 44 crpne stanice te oko 3800 priključaka, a na vodoopskrbnom sustavu rekonstrukcija oko 7,5 km cjevovoda i oko 3900 kućnih priključaka. Za cijelo područje planirano je da se pročišćavanje otpadnih voda ostvaruje preko uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) „Jošine“ u Vinkovcima, koji je trenutno projektiran za 43.000 ekvivalent stanovnika, i koji je u okviru projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ nadograđen na treći stupanj pročišćavanja.

„Za potrebe aglomeracije „Vinkovci sjever“ bit će potrebno nadograditi UPOV „Jošine“ za dodatnih 7500 ekvivalent stanovnika kako bi se zadovoljile potrebe pročišćavanja otpadnih voda za gotovo 11.000 stanovnika na projektnom području“, rekao je Komšić.

Od ukupno ugovorenih 1,46 milijuna eura za izradu dokumentacije 85 posto financiraju Hrvatske vode, a 15 posto općine i to Općina Nuštar 6,36 posto, Općina Jarmina 2,67 posto, Općina Markušica 3,46 posto i Općina Tordinci 2,51 posto.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime