28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Dujmić: ”Završetkom aglomeracije fokus prebacujemo na rekonstrukciju vodovodne mreže”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Godina obilježena radovima vezanim uz jedan od najvećih projekata koji se ikada provodio u Vinkovcima, kroz koji je izgrađena nova ili obnovljena postojeća kanalizacijska mreža u gradu, primiče se kraju i u gradskom Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada uvelike planiraju nove projekte i poslove koji će obilježiti 2023. godinu.

U ovom gradskom odjelu na raspolaganju za sljedeću godinu imaju predviđenih 9,5 milijuna eura odnosno 72 milijuna kuna. U taj iznos, objašnjava pročelnik Marko Dujmić, ulaze i troškovi za sve redovne aktivnosti, od uređenja grada do zimske službe i svih drugih komunalnih potreba. Najavljuje i kako nakon skorašnjeg završetka radova u sklopu projekta Aglomeracije u njegovom odjelu neće stati s uređenjem i rekonstrukcijom gradskih ulica. No, sve će ipak biti u puno manjem obimu i građani neće imati toliko problema kao u proteklih više od tri godine kada je velik dio grada bio raskopan, što je i razumljivo kada se radilo o tako velikom projektu. Fokus će, kaže, u idućoj godini prije svega staviti na daljnju rekonstrukciju vodovodne mreže, na čemu sad već četiri godine u kontinuitetu radi Vinkovački vodovod i kanalizacija.

„Riječ je o poslu koji je izuzetno važan za Vinkovce jer cjevovodi su dotrajali zbog starosti, loše kvalitete materijala te drugih čimbenika i na njima je zabilježen veliki broj puknuća i kvarova koji su jedan od glavnih uzročnika vodnih gubitaka u sustavu. Jedan takav projekt provodi se od 2019. godine kroz program smanjenja gubitaka, vrijedan je 23,9 milijuna kuna i trebao bi biti završen u 2023. godini. Ovim projektom obuhvaćena je rekonstrukcija cjevovoda u duljini od 9,3 kilometara, sanacija mjesta curenja, ugradnja rubnih zasuna i uspostava DMA zona.

Drugi projekt koji pripremaju u VVK također se odnosi na smanjenje gubitaka kroz rekonstrukciju cjevovoda. U postupku je prijava projekta u Nacionalni plan otpornost i oporavak. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija 15,7 kilometara vodoopskrbne mreže na području Vinkovaca te rekonstrukcija vodovodnih priključaka. Procjena kaže kako cijena radova i usluge nadzora iznosi 30,4 milijuna kuna. Ukoliko će projekt biti odobren sufinanciranje će se dijeliti na EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Grad Vinkovce. Plan završetka ovog projekta je kraj 2025. godine“, ističe Marko Dujmić.

Kada su u pitanju sami radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u 2023. godinu, dobro je napomenuti kako isti kreću s Kanovaca gdje će se raditi na uspostavljanju DMA zona kako bi se kvarovi što lakše i brže otkrili i pravovremeno sanirali. Riječ je o ulicama Hansa Dietricha Genschera, Dragutina Žanića Karle, Ulica lipa, Antuna Akšamovića, Kanovačka, Vanje Radauša, Andrije Štampara, Izidora Kršnjavog, Nikole Tordinca (od H.D. Genschera do Trga sv. Vinka Pallottija) te Otona Kučere i Vatroslava Lisinskog (od J. Matasovića do S.S. Kranjčevića).

„Očekuju nas i određeni radovi na sustavu odvodnje u Vinkovačkom Novom Selu i to u ulici Alojzija Stepinca gdje će biti izgrađena crpna stanica i 1.200 metara gravitacijskih i tlačnih cjevovoda. Cilj je ovaj posao vrijedan oko 7 milijuna kuna također završiti u sljedećoj godini“, poručuje Dujmić.

U planu je, dodaje, i izgradnja Ulice 68. Bojne vojne policije u skladu s građevinskom dozvolom, za što se trenutno radi preprojektiranje, izrada projektne dokumentacije za četiri nova dječja igrališta i prostora za druženje te uvođenje nove autobusne linije u Dubrovačkoj ulici i Ulici Bare. Projektna dokumentacija radit će se i za uređenje Trga Vinkovačkih jeseni te izgradnju Sportsko rekreacijskog centra „Papuk“. Slijedi i dodatno komunalno uređenje grada odnosno postavljanje klupa, stalaka i nadstrešnica za bicikle, umetanje LED cestovnih markera, sanacija dotrajalih upravljačkih sustava na semaforima, sanacija divljih odlagališta i slično. Kao jednu od zanimljivosti možemo izdvojiti postavljanje pontonskog mosta na Trbušancima koji će povezivati dvije poučne staze, s vinkovačke i s privlačke strane.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime